Pozivamo vas na dodelu EU nagrade publike za najbolji evropski dokumentarni film na ovogodšnjem 16. BELDOCS-u. Delegacija Evropske unije podržala je ovogodišnji 16. BELDOCS Međuanrodni festival dokumentarnog filma, na kojem su se našla brojna ostvarenja evropskih autora. Gledaoci su mogli da glasaju za najbolji evropski dokumentarni film, koji će dobiti Nagradu publike.

Nagradu publike dodeliće predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji 17. maja u 19.30 časova u Domu omladine. Šesnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS, otvoren je u sredu, 10. maja 2023. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda minutom ćutanja za stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca i Smedereva.

 

Festival je otvorio film „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića. Da podsetimo, tokom ovogodišnjeg Beldocsa prikazano je više od 100 filmova. Beldocs se ove godine, pored Doma omladine Beograda održava još i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx Ušće, Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu ’’Vlada Divljan’’.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs podržan je od strane Kreativna Evropa MEDIA. Pored redovne podrške za organizaciju festivala, kroz potprogram MEDIA podržano je uspostavljanje, kao i kontinuirani razvoj Beldocs Industry programa.

 

Evropska unija sa ponosom podržava srpsku kinematografiju. Među filmovima i serijama koji su podržani sredstvima EU kroz program Kreativna Evropa su neka od najvažnijih ostvarenja prethodnih godina – Otac, Nečista krv, Leto kada sam naučila da letim, Strahinja, Zlogonje, Mrak, Mraz, Crna svadba, Područje bez signala. Ova ostvarenja takođe su višestruko nagrađivana, dok je Nečista krv prvi srpski film koji se našao na striming platformi Netflix. Evropska unija takođe podržava brojne filmske festivale širom Srbije.