Delegacija Evropske unije podržava ovogodišnji 52. FEST, na kojem će se naći 12 ostvarenja evropskih autora u takmičarskom programu! Gledaoci će i ove godine moći da glasaju za najbolji evropski film, koji će dobiti Nagradu publike. Pobednik će biti proglašen poslednjeg dana festivala. Ako ste na FEST-u, nakon projekcije, ocenite film i izglasajte pobednika!

Filmovi Glavnog takmičarskog programa premijerno se prikazuju u MTS Dvorani i Dvorani kulturnog centra Beograda, a ove godine čak tri srpska filma takmiče se za Beogradskog pobednika, ali i dve manjinske srpske koprodukcije. Takmiče se i filmovi autora koji su već nagrađivani na Festu, a postoji mogućnost i da ovogodišnji Beogradski pobednik bude sedam dana “star” pobednik Berlinala.

Ove godine, ljubitelje filma očekuje 10 dana festivala, kada će moći da vide 108 filmova iz više od četrdeset zemalja, uz Glavni takmičarski program, filmove gledamo u okviru programskih celina Gala, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST , ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

FEST otvara film “Bartonova akademija”, koji je režirao Oskarovac Aleksander Pejn, a koji ima više nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, dok će festival zatvoriti poslednji film Žarka Lauševića ”Ruski konzul” , koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić.

Evropska unija sa ponosom podržava srpsku kinematografiju. Filmovi iz Srbije su značajan deo evropske filmske industrije i zajedničkog evropskog kulturnog prostora. Među filmovima i serijama koji su podržani sredstvima EU  kroz Kreativnu Evropu su neka od najvažnijih ostvarenja prethodnih godina – Otac, Nečista krv, Leto kada sam naučila da letim, Strahinja, Zlogonje, Mrak, Mraz, Crna svadba, Područje bez signala. Ova ostvarenja takođe su višestruko nagrađivana, dok je Nečista krv prvi srpski film koji se našao na striming platformi Netflix. Evropska unija takođe podržava brojne filmske festivale širom Srbije.

U periodu od 2021. do 2023. godine, u okviru programa Kreativna Evropa ukupno 161 organizacija iz Srbije je učestvovala u 175 projekata ovog programa. U okviru novog konkursa Kultura pokreće Evropu, dodeljeno je 30 individualnih grantova za umetnike i profesionalce u kulturi iz naše zemlje. Ukupna finansijska podrška za ovaj period iz fonda Kreativna Evropa iznosi 11,5 miliona evra. U okviru potprograma Media podržano je 67 organizacija i 75 projekata u ukupnom iznosu od skoro 5,5 miliona evra, a u okviru potprograma Kultura, 100 projekata koje je podnelo 94 organizacije u ukupnom iznosu od šest miliona evra.

Karte za 52. međunarodni filmski festival FEST koji traje od 23. februara do 3. marta u prodaji su od 14. februara. Program FEST-a održavaće se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana: MTS Dvorani, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksu Ušće i Sinepleksu Galerija Beograd. Cene ulaznica su 400 i 600 dinara, a za svečano otvaranje i zatvaranje po 1000 dinara. Ulaznice za FEST prodaju se na blagajnama gde se programi održavaju, kao i onlajn.