Evropski komesar za proširenje, Štefan File, boravi u poseti Ukrjini u utorak i sredu.

Predvodiće brojnu delegaciju koja uključuje i Januša Levandovskog, komesara za budžet i finansijsko programiranje, kao i visoke predstavnike nekoliko generalnih direktorata Komisije.

Kao što je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najavio nakon prošlonedeljnog potpisivanja političkih odredaba Sporazuma o pridruživanju, komesar File će otputovati u Kijev da bi sa ukrajinskim vlastima radio na nekoliko specifičnih elemenata koje razvija EU, a koji se tiču primene tog Sporazuma.

„Razgovaraćemo o nekoliko reformi neophodnih u oblastima demokratskih institucija i privrede. Započećemo rad na planovima reformi u različitim oblastima”, rekao je komesar File. On je naglasio i važnost nastavka dijaloga sa ukrajinskim parlamentom i civilnim društvom, koji igraju značajnu ulogu u reformama.

Mogućnost ubrzanja procesa liberalizacije viznog režima i pitanja decentralizacije i pomoći regionima bi takođe trebalo da budu teme razgovora ukrajinskih vlasti sa delegacijom visokog nivoa Evropske komisije.