Evropska unija i UNESCO su u duhu Evropske godine kulturnog nasleđa, osmislili novi projekat za jačanje veza između mladih, nasleđa i obrazovanja.

Projekat, čiji početak se očekuje u januaru 2019, trajaće 15 meseci i imaće dve osnovne komponente. Cilj prve je da nematerijalno kulturno nasleđe uvede u učionice. Primera radi, projektni partneri će razviti praktične priručnike koji će nastavnicima pomoći da integrišu nematerijalnu kulturnu baštinu u nastavne programe i vannastavne aktivnosti. UNESCO će takođe organizovati radionice za odabrane škole kako bi se nematerijalno nasleđe utkalo u ključne školske predmete.

Među aktivnostima bi bila, recimo, upotreba tradicionalnih zvona kako bi se objasnilo širenje zvučnih talasa u fizici. Druga komponenta ima za cilj da osnaži novu generaciju stručnjaka u oblasti nasleđa putem Foruma mladih stručnjaka u oblasti nasleđa u Zadru. Događaj će sadržati praktične aktivnosti koje će učesnicima omogućiti da razviju veštine vezane za očuvanje i promociju nasleđa, te i radionice, grupne diskusije i posete lokalitetima.

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Tibor Navračič, izjavio je: „Zadovoljstvo mi što udružujemo snage sa UNESCO-m na ovom projektu. Davanje prilike mladima da se uključe u bogato i raznovrsno kulturno nasleđe Evrope je ključno za izgradnju kohezivnog i otpornog društva budućnosti. 

Zajednički projekat doprinosi realizaciji dve od deset evropskih inicijativa koje je Evropska komisija razvila povodom Evropske godine kulturnog nasleđa čiji je cilj da ima trajni uticaj: Nasleđe u školi i Godina za nasleđe. Više informacija o projektu možete pronaći ovde.