U okviru napora da umanji stradanje izbeglica iz regiona šireg Bliskog Istoka, Evropska unija je najavila da će podržati palestinske izbeglice izdvajanjem novih sredstava u ukupnom iznosu od 30 miliona evra. Sa novim paketom pomoći koji je najavljen na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, podrška EU Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u 2015. godini sada iznosi 125 miliona evra.

Prvi korak je podrška centralnim programima UNRWA koji su usmereni na obrazovanje i zdravstvenu negu. Ovo je direktna podrška deficitu budžeta centralnog programa Agencije zbog čega je postojao rizik da školska godina u školama Agencije ne započne na vreme. Komesar EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i generalni komesar UNRWA Pjer Krahenbul su zato danas potpisali sporazum za prvu tranšu od 10 miliona evra pomoći, nakon čega će krajem oktobra uslediti druga tranša u istom iznosu. Paket obuhvata dodatnih 10 miliona evra koji će Agenciji omogućiti da unapredi obrazovanje, zdravstvene usluge i omogući sredstva za život za 480.000 palestinskih izbeglica koje žive u Siriji. Zahvaljujući ovoj pomoći, izbeglice će moći da nastave sa životom u Siriji kako se ne bi upuštale u rizična putovanja i migrirali u druge države.

Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je izjavio: „EU je najveći donator Agencije, zahvaljujući čemu palestinske izbeglice imaju pristup osnovnom obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama čak i u veoma teškim uslovima. Ovo predstavlja investiciju u njihovu budućnost a istovremeno i investiciju u stabilnost evropskog susedstva. Dodatna sredstva će pomoći UNRWA da premosti finansijski deficit za 2015. godinu i da ubrza sprovođenje reformskog procesa.”

Generalni komesar UNRWA Pjer Krahenbul je rekao: „Ovaj izdašan doprinos EU znači da ćemo uspeti da prevaziđemo ovogodišnji deficit, zahvaljujući čemu ćemo da naše napore usmerimo na obezbeđivanje dugoročne finansijske stabilnosti Agencije kako više nikada ne bismo ugrozili naše centralne programe. Duboko sam zahvalan na najnovijoj pomoći EU koja je dugogodišnji pouzdani partner Agencije. Pomenuta podrška je od presudnog značaja za obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja, zdravstvenih i socijalnih usluga palestinskim izbeglicama dok se ne pronađe pravično rešenje za njihovu situaciju.”