Interaktivna izložba o Pričama iz Srbije, druženje sa umetnicima u različitim evropskim gradovima, slikanje u nekoj od prestonica članica EU, personalizovane majice i cegeri. U svim ovim sadržajima po sunčanom danu mogli su da uživaju Beograđani, pošto je Knez Mihajlova ulica bila prva stanica na putu EU karavana kroz Srbiju.

Početak ovih aktivnosti, koje će biti dostupne u još deset gradova do kraja maja (pogledaj program), obeležen je na Dan Evrope. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poslali su istu poruku – Ideja EU značajna je za ceo kontinent.

„Ovog prepodneva u srcu Beograda počinjemo naš Evropski karavan. Evropska unija je divna ideja mira, jedinstva i tolerancije, koja nam priča brojne priče, koje ljude čine boljim. Mi smo se odlučili za interaktivnu izložbu i sada ovde oko nas imamo brojne kutije koje pričaju najrazličitije priče, iz Srbije i Evropske unije“, rekao je ambasador Fabrici.

Šef Delegacije EU posebno je izdvojio nekoliko primera koji vrlo jasno predstavljaju saradnju Srbije i Unije, a pokazuju i razliku koju mogu napraviti evropski fondovi i prenos znanja i iskustva.

„Simbolično je predstavljena priča o 200 lekara čije je zaposlenje omogućeno sredstvima Evropske unije, kako bismo pomogli u borbi protiv virusa korona. Zatim, ovde imamo i priču o podršci Vrhovnom sudu da se reše stari nedovršeni slučajevi, ali i priče o pomoći poljoprivredi i medicini. Ovaj Karavan počinje u prestonici Srbije, a tokom maja će obići još deset gradova Srbije u kojima ćemo organizovati brojne, vrlo interesantne aktivnosti“, zaključio je ambasador Fabrici.

Gradonačelnik  Radojičić ocenio je da ideja EU raste, razvija se i unapređuje, a da je teški periodi kroz koje prolazi samo čine još relevantnijom.

„Evropska unija je značajan partner za Srbiju i Beograd, a sam podatak o četiri milijarde evra nepovratnih sredstava govori dovoljno o tom partnerstvu. Radimo značajne projekte kroz različite kredite evropskih banaka. Neki od njih su radovi na novoj dečjoj klinici Tiršova 2, i trenutno radimo na projektu za dobijanje građevinske dozvole. Vodimo računa da novac koji dobijemo od evropskih banaka iskoristimo na pravi način kako bismo napravili dečju kliniku po evropskim i svetskim standardima“

Veliki broj Beograđana posetio je EU karavan, uz dobru atmosferu i puno osmeha. Priliku da urade isto tokom maja će imati i Niš, Novi Sad, Valjevo, Užice, Negotin, Pirot, Subotica, Vršac, Kraljevo i Kragujevac.