Kraj aprila je tradicionalno rezervisan za najmasovniji sportski događaj u Beogradu koji je okupio preko 13.000 učesnika, a Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je prijatelj 37. Comtrade Beogradskog maratona. Kroz podršku sportu i sponzorisanje sportskih inicijativa, Evropska unija nastoji da izgradi koheziju evropske zajednice, obezbedi veću socijalnu uključenost i promoviše zdrav način života.

Ovogodišnji Beogradski maraton okupio je takmičare i goste iz 72 zemlje širom sveta na distancama od 10, 21 i 42 kilometara. Na maratonu je trčalo četiri tima Evropske unije („Tim EU – Bolji smo zajedno“) maratonsku štafetu, pored ostalih kolega iz Delegacije EU, država članica EU, mladih ambasadora EU koji su trčali polumaraton i maraton pojedinačno.

Sportski duh i posvećenost zajedništvu pokazali su svi učesnici maratona, a ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je: Trčanje sa sastanka na sastanak nije samo dobro za saradnju Srbije i Evropske unije, već mi pomaže da budem u formi i zato sam danas ponosno istrčao svoj deo štafetne trke i prilično smo zadovoljni rezultatom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emanuele Giaufret (@giaufret)

Podrška Evropske unije mladima i sportu u Srbiji ogleda se u podsticanju obrazovanja mladih ljudi, njihove mobilnosti i uključenosti u donošenju odluka, kao i razvoju sporta i promociji zdravog života. U okviru programa Erazmus+, preko 16.000 pojedinaca iz Srbije imalo je priliku da učestvuje u projektima mobilnosti, a Srbija je aktivno učestvuje u organizaciji Evropske nedelje sporta i aktivnosti koje se odnose na promovisanje sporta.

Srbija učestvuje u najvećem evropskom programu za oblast mladih, sporta i obrazovanja- Erazmus+, a od 2019. kao punopravna članica programa. Uz podršku Evropske unije, mladi, sportisti i studenti iz Srbije ravnopravno sa svojim kolegama iz EU učestvuju u projektima razmena i usavršavanja. Od početka ovog programa, Srbija je vodeća zemlja u regionu po broju odobrenih projekata sredstava i broju učesnika u projektima mobilnosti, a ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu iznose 14,7 milijardi evra.