U okviru predstojećeg EXIT festivala, koji će se održati od 11. do 14. jula, posetioci će imati priliku da učestvuju u kreativnim radionicama, uče i isprobaju poseban instrument i uživaju u festivalskim igrama na štandu Evropske unije na zoni Exit Fondacije, dok će posetioci EXIT kampa svoje uređaje puniti strujom dobijenom od gitare izgrađene od solarnih panela uz finansijsku podršku Evropske unije.

EU na Festivalu

Za vreme trajanja festivala, od četvrtka 11. do nedelje 14. jula, Delegacija Evropske unije biće pristupna u zoni Exit Fondacije, a posetioće će moći svaki dan u period od 20 do 23 časa da uživaju u brojnim sadržajima, poput stonog tenisa, ring i ball toss kao i mini EU kviza.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ održaće dve kreativne radionice pod nazivom „Zvezdani ljudi“ 11.  i 14. jula od 20:00 do 21:00 čas.

Takođe, na radionici „Dobri ljudi“ zakazanoj za nedelju, 14. jula od 20:00 do 21:00 časova, biće predstavljen instrument Sound beam.

Članovi orkestra “Dobri ljudi” koriste instrumente sa specijalnim senzorima, među kojima je i Sound beam, uz pomoć kojih je čak i slabo pokretnim osobama omogućeno da aktivno učestvuju u izvođenju i kreiranju muzike. Ovu opremu obezbedili su preko projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija „Prekogranični zvuk, ples i slika za osobe sa invaliditetom“.

Struja iz gitare

Dva nova, inovativna solarna rešenja doprineće boljoj energetskoj efikasnosti EXIT kampa – solarni panel gitara koja će snabdevati električnom energijom recepciju festivala i solarni grejač vode koji će snabdevati mobilne tuševe toplom vodom u EXIT kampu, zahvaljujući podršci Evropske unije u okviru inicijative EU za Zelenu agendu u Srbiji, Fonda za inovacionu delatnost i Instituta Mihajlo Pupin.