Poseta ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea severu zemlje nastavljena je danas odlaskom u Bikovo, gde se nalazi Regionalna deponija za preradu otpada. Poseti u okviru kampanje EU u mom kraju pridružio se i ambasador Austrije Kristijan Ebner, kao i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i gradonačelnik Subotice.

Podrška EU od 20 miliona evra namenjena je uspostavljanju infrastrukture i jačanju kapaciteta regionalnih kompanija i lokalnih javnih komunalnih preduzeća na teritoriji Subotice.

„Izuzetno sam srećan što nastavljam obilazak ovog regiona, a danas govorimo o životnoj sredini. Ona je jedan od naših prioriteta, da obezbedimo bolje okruženje za građane, ali i zdraviju životnu sredinu uopšte. Drago mi je što su Evropska unija, Ministarstvo životne sredine i institucije Subotice posvećene korišćenju kapaciteta ove deponije“, izjavio je ambasador Žiofre i naglasio da sve divlje deponije treba ukloniti zarad boljeg i kvalitetnijeg života grada, kvalitetnijeg vazduha, zemljišta i vode“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Nakon posete Bikovu, ambasador je posetio imanje porodice Vukov koja je uz pomoć EU programa IPARD uspela da obezbedi mašine i tehnologiju koja im je neophodna za bavljenje poljoprivredom.

Slavko Vukov i njegova porodica ugostili su ambasadora i gradonačelnika Subotice, koji su imali prilike da uživaju u čuvenom srpskom gostoprimstvu, pričaju o daljim planovima ove porodice u poljoprivredi i stočarstvu, kao i da razgovaraju sa najmlađim članovima porodice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emanuele Giaufret (@giaufret)

„IPARD nam je omogućio važnu podršku, jer sam mogao da kupim mašine koje ubrzavaju i olakšavaju rad, prvenstveno jer su nove, kvalitetne i ne zahtevaju popravku“, izjavio je Slavko Vukov.

Nakon toga, ambasador se vratio u Suboticu na svečanu dodelu ključeva 44 ključa stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Događaju su prosustvovali i korisnica programa Rajka Babić, komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević, ambasador Austrije Kristijan Ebner, drugi sekretar ambasade Nemačke Daniel Mohseni i predstavnici međunarodih organizacija.

„Veliko je zadovoljstvo predati 44 ključa porodicama koje će na taj način započeti novi život. Ove porodice su mnogo propatile tokom ratova u toku devedesetih u Jugoslaviji, a sada su konačno doživele ovaj trenutak okrenuti budućnosti i boljem životu. EU i njeni partneri investirali su šest miliona evra kako bi se izgradile stambene jedinice za porodice izbeglica, a već smo obezbedili 6.000 stanova za izbeglice“, naglasio je ambasador Žiofre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

On je zatim sa ambasadorom Austrije otišao u Sentu gde je imao sastanak sa načelnikom opštine Senta Rudolfom Cegledijem.

„Čast nam je da primimo ambasadore, koji su, nadam se, prvi, ali ne i poslednji put u Senti. Pričali smo o mogućnostima evropskih investicija i podrške našem mestu, a ono što je važno je da većina meštana želi da se proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji ubrza i da postanemo članica“, naglasio je gradonačelnik.

Žiofre je istakao da je Senta imala važnu ulogu u zajedničkoj prošlosti naglasivši važnost Senćanske bitke. Takođe, najavio je smanjenje troškova rominga što će, prema njegovim rečima, naročito značiti ljudima koji žive blizu granice sa nekom od članica EU, poput meštana Sente.

Ambasadori su u društvu opštinskih zvaničnika posetili Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara gde im je direktorka zavoda Martina Gondi prezentovala projekat Više nego vredno: reciklaža kulturnog nasleđa Bačke i projekat Tradicionalna arhitektura iz novog ugla, nakon čega su obišli biblioteku zavoda.

Poseta ovom regionu završena je u znaku sporta! Stonoteniski klub Senta, koji je sproveo projekat PING PONG 3 prekogranične saradnje sa kolegama u Mađarskoj, a čiji rezultat je povezivanje profesionalnih i amaterskih stonotenisera iz obe države, ugostio je ambasadora i načelnika opštine! Ovaj klub je jedan od najuspešnijih klubova u Srbiji, a igrači kluba su samo u proteklom periodu osvojili više od 300 titula. Na kraju posete Žiofre je ukrstio rekete sa šampionkom kluba Emom Rečko, dok je Ebner takođe igrao sa šampionkom Andrejom Šećerov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Poseta severu Srbije je završena, ambasador je imao priliku da upozna izuzetno živopisan region sa puno dobrih primera saradnje Srbije i EU. U narednom periodu, očekuju se posete drugim zanimljivim delovima Srbije u okviru kampanje EU u mom kraju.