EU nedelja mogućnosti bila je posebna prilika da se u Srbiji predstavi širok spektar mogućnosti, koje nudi EU. Događaj, koji je organozovan u saradnji sa brojnim ministarstvima Vlade Srbije, podrazumevao je fizičke i onlajn aktivnosti, uključujući prezentacije, diskusije i info sesije. Inovativna karakteristika događaja bila je upotreba metavers platforme za prenose uživo i interaktivne angažmane sa partnerima. To je omogućilo domet širom Srbije, obezbeđujući dostupnost informacija svim zainteresovanima.

Sve relevantne informacije o mogućnostima EU redovno se objavljuju na specijalizovanoj veb platformi – eumogucnosti.rs

Glavne teme kampanje bile su privreda, biznis, inovacije, obrazovanje, sport, kultura, mediji, civilni sektor, lokalni razvoj, energetika, zaštita životne sredine, prekogranična saradnja i poljoprivreda, o kojima se govorilo tokom pet dana kampanje.

EU nedelja mogućnosti fizički je organizovana u tri grada – Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

„Evropska unija počiva na vrednostima ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava i to je osnova koja omogućava pojedincima da napreduju, a preduzećima da rastu, kako pojedinačno tako i kolektivno. Dok je Srbija na putu da postane država članica, Evropska unija već otvara mnoge mogućnosti Srbiji, njenim građanima i privredi kroz bezvizni režim, kroz veoma otvoren i povoljan trgovinski i investicioni ambijent, kao i kroz mnoge finansijske programe i projekte. Srbija je zemlja vrednih i kreativnih ljudi i biznisa, a EU im pomaže da ostvare svoj potencijal. Ove prilike dovode do brojnih uspešnih priča u Srbiji i mi smo ponosni što učestvujemo u razvoju prosperitetnijeg društva i bolje Evrope“, rekao je o EU nedelji mogućnosti ambasador Evropske unije  u Srbiji, Emanuele Žiofre.

„Nedelja mogućnosti kruna je dugogodišnjeg partnerstva Srbije i Evropske unije. Tokom pet dana intenzivnog programa, građani Beograda, Niša i Novog Sada moći će da se mnogo konkretnije upoznaju sa tim kako i pod kojim uslovima mogu da učestvuju u mnogobrojnim programima i projektima EU koji su otvoreni za Srbiju. Reč je o pružanju prilike građanima da predstave svoje dobre ideje za nove poslove, usavršavanja, unapređenje sredine u kojima žive i da za njih dobiju podršku. To su prave koristi od evropskih integracija, to je uticaj na kvalitet našeg svakodnevnog života”, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.