Evropska komisija je danas usvojila program vredan 30 miliona evra kojim će sirijskoj deci biti obezbeđeno mleko. Ovo je deo obimne pomoći koju EU pruža pogođenima krizom u regionu.

Sredstva iz najnovijeg programa su deo paketa pomoći vrednog 500 miliona evra za poljoprivredne proizvođače u Evropi koji je Komisija predstavila 2015. Novac će biti iskorišćen za kupovinu mleka koje je proizvedeno u Evropi. Osim podrške proizvođačima kupovinom mleka, program vredan 30 miliona evra će doprineti i rešavanju izazova izbegličke krize. Mleko će biti isporučeno sirijskoj deci i dodatno će osnažiti tekući program isporuke hrane školskoj deci u Siriji koji finansira EU.

„Novi program će pomoći stotinama hiljada sirijske dece. Moramo da nastavimo da pomažemo najugroženijim žrtvama sukoba. Ovu dodatnu pomoć će isporučiti partnerske humanitarne organizacije u Siriji”, rekao je komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides.

Komesar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan dodaje: „Zadovoljstvo mi je da znam da je Komisija usvojila ovaj program koji predstavlja deo paketa pomoći od 500 miliona evra evropskim poljoprivrednim proizvođačima. Novim programom se ostvaruju dva prioriteta Komisije: podrška proizvođačima i rešavanje izbegličke krize.“