Cirkularna ekonomija već je prihvaćena kao koncept u Evropskoj uniji i donela je nova radna mesta, dok se resursi manje troše, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, na otvaranju SHIFT konferencije, koja je deo Mikser Festivala.

Ambasador kaže da je od 2012. do 2018. godine, industrija fokusirana na zaštitu životne sredine i obnovljivost resursa stvorila četiri miliona poslova u zemljama EU, pa tako postaje deo naših života. Evropska komisija intenzivno prati situaciju u ovoj oblasti od 2015. godine.

„Srbija, kao zemlja kandidat, mora da napravi promene, da pređe na novi sistem. Za takav korak, neophodan je savez svih nas. Ovo je put, i kao što je EU glavni partner Srbije u trgovini i investicijama, tako je podržava i u ovoj oblasti“, kaže ambasador Fabrici.

Kao poseban primer dobrog rada na približavanju evropskim standardima izdvaja rikšu, koja je nastala kao proizvod rada domaćih dizajnera kroz evropske fondove.

„Inovacija je deo cirkularne ekonomije. Rikša je srpski proizvod koji je finansirala Evropska unija i program Horizon 2020. Ovo je sjajna stvar za mobilnost“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji, koji je svoj govor završio rečenicom: Let’s circulate! („Hajde da cirkulišemo!“).

Predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap tvrdi da bi cirkularna ekonomija trebalo da postane deo svakodnevne kulture. Dodaje da se intenzivno radi sa školskom decom, kako bi se skrenula pažnja na važnost reciklaže i umerenog korišćenja resursa.

„U Srbiji, jedan čovek godišnje baci 35 kilograma hrane, dok sa druge strane u zemlji postoji 75 narodnih kuhinja. Potrebno je povezati one koji hranu nemaju sa onima koji imaju viška“, kaže ona, dodajući da UNDP radi sa državnim organima na zakonodavstvu, između ostalog i na promeni etiketa o roku trajanja hrane.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da Srbija ima čime da se ponosi kada je reč o biodiverzitetu, da čini manje od dva odsto teritorije Evrope, ali da u svom sistemu ima više od 40 odsto biljaka na celom kontinentu. Bez saradnje sa EU i drugim međunarodnim partnerima, teško je postići rezultate, smatra on.

„Ako ste mudri, oslonićete se na iskustva Evropske unije, pomoć imamo i od Ujedinjenih nacija, a dalje je sve na nama. Samo kolektivno znanje i rad mogu da pomognu Srbiji da bude deo modernog sveta,“ zaključio je ministar.

Deseto izdanje Mikser Festivala održava se od 24. do 26. maja. Na platou pored Muzeja nauke i tehnike, posetioci mogu da se informišu o izumima koji pomažu u zaštiti životne sredine. Na tom mestu možete videti i dva zanimljiva modela kompanije ODO Bike, gde je pored rikše izložen i ONO bicikl.