Treći dan EU nedelje mogućnosti posvećen je kulturi, medijima i civilnom društvu. Panele su otvorili zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, kao i pomoćnik ministarke kulture, Stanko Blagojević.

Srpsko kulturno nasleđe donosi neverovatnu vrednost bogatstvu i kulturnoj raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, smatra Halačeva.

„Sa zadovoljstvom otvaram treći dan nedelje prilika za EU, posvećen kulturi, civilnom društvu i medijima. Ova tri sektora su u ’srcu’ Evropske unije: oni spajaju naše ljude, ujedinjuju nas u našoj različitosti. Oni takođe osnažuju naše građane da podržavaju i neguju osnovne vrednosti naše Unije: slobodu, demokratiju, jednakost, solidarnost, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. Kao takvi, izuzetno su važni za negovanje osećaja pripadnosti zajedničkom evropskom projektu, u kome Srbiju i njen narod vidimo kao sastavni deo“, izjavila je zamenica ambasadora EU u Srbiji.

 

Halačeva je potvrdila da će EU će i dalje podržavati kulturu i kulturno nasleđe Srbije. Upravo danas u Zaječaru se potpisuje ugovor vredan 4 miliona evra za nastavak eksploatacije lokaliteta Felix Romuliana, kojima će se povećati turistički kapaciteti ovog dragocenog lokaliteta i osnažiti lokalna ekonomija.

„Pored toga, danas ćete moći da čujete o mogućnostima koje proizilaze iz Kreativne Evrope, koja je glavni pokretač EU za podršku kulturi. Srpski kulturni akteri imaju koristi od ovog programa pod istim uslovima kao i zemlje članice EU. Na primer, zahvaljujući ovom programu snimljeno je više desetina srpskih filmova koji su stekli međunarodno priznanje, između ostalih ’Otac’, ’Nečista krv’, ’Strahinja’ i ’Leto kada sam naučio da letim’“, zaključila je ona.

Ministar  Žigmanov naglasio je da Ministarstvo svakodnevno radi na stvaranju što boljeg okruženja za rad i delovanje civilnog sektora u Srbiji koje predstavlja ključni element svakog demokratskog sistema, jer pomaže u kanalisanju glasa građana i povezivanju građana i institucija.

„Evropska unija pridaje veliki značaj civilnom društvu i pruža ogromnu, pre svega finansijsku ali i drugu podršku.  Jedan od programa podrške je Program Građani, jednakost, prava i vrednosti, čijem se skorom potpisivanju nadamo. Ovaj Program jeste najveći fond ikada za promociju i zaštitu prava i vrednosti EU i on  značajno doprinosi postizanju veće jednakosti, vladavini prava i jačanju demokratije i daje podršku organizacijama civilnog društva u promociji ovih vrednosti“, istakao je ministar dodajući da se nada da će Ministarstvo biti imenovano za zvaničnu kontakt tačku za ovaj program u Srbiji.

Stanko Blagojević je istakao projekat Felix Romuliana, kao primer uspešne saradnje, i da Srbija i Evropska unija imaju visok stepen saradnje u domenu kulture:

„Ministarstvo kulture učestvuje u velikom broju aktivnosti, lepeza najrazličitijih EU projekata je široka i bogata, a konkretno, duži niz godina učestvujemo u programu Kreativna Evropa. Kroz projekte o kojima danas razgovaramo, zapravo učestvujemo u evrointegracijama.“

„Ministarstvo kulture pozdravlja ove događaje, EU nedelja mogućnosti ističe sve ono što je uspešno i dobro prepoznato“, zaključio je Blagojević.

Srbija i Evropa dele iste vrednosti prema kulturnom nasleđu, umetnosti i kreativnim industrijama – zato zajedno radimo na očuvanju zajedničke kulture. Dosad je 146 organizacija iz Srbije učestvovalo u 305 projekata Kreativne Evrope. Ostvareno je 675 partnerstava sa organizacijama iz EU i jugoistočne Evrope, među kojima su prednjačili partneri iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Španije i Italije.

Mediji i organizacije civilnog društva – sindikati, udruženja poslodavaca i druge društvene grupe – omogućavaju građanima da uzmu aktivno učešće u postavljanju političke agende. Osnaženo civilno društvo, valjano informisani građani –  doprinose razvoju građanskog društva.

 

Više informacija možete naći na sajtu https://eumogucnosti.rs/ a sve sesije posvećene današnjim temama pogledajte na platformi  https://mogucnosti.eu/