Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović posetili su odeljak tog ministarstva na 64. Međunarodnom sajmu knjiga. Ministarstvo je tokom događaja predstavilo dve nove publikacije, jednu o očuvanju kulturnog nasleđa, dok je druga o kohezionoj politici EU.

„Postoji jedna čuvena šala Gruča Marksa, koji je rekao da je televizija veoma edukativna, jer čim neko nešto pogleda na televiziji, on otrči u knjižaru da kupi knjigu. Danas, knjiga ima konkurenciju u digitalnom okruženju i da je stav Gruča Marksa još uvek validan, ali, bez obzira na šale, nezavisno od sredstava koje koristimo, i knjiga bi trebalo da ostane važan deo našeg života“, napominje ambasador Fabrici.

Evropska unija sprovodi projekte kojima se promoviše čitanje i pismenost, pre svega u mlađim generacijama, navodi šef Delegacije EU.

Govoreći o publikaciji koja se bavi kulturnim nasleđem Srbije, ambasador napominje da ona prikazuje različite kulturne epohe.

„Neki od ovih dragulja kultura vraćeni su u život i ponovo su zanimljivi turistima zahvaljujući ulaganjima EU. Samo da pomenem sinagogu u Subotici, Golubačku tvrđavu ili Samostan u Baču. One predstavljaju kulturnu raznolikost i bogatstvo Srbije“, ističe ambasador Fabrici.

Ministarka Joksimović kaže za drugu publikaciju „Upoznajte kohezionu politiku EU“ kaže da je namenjena stručnoj javnosti i da objašnjava kako je dostupnost evropskih fondova smanjila razliku između regija.

„Ministarstvo za evropske integracije već treću godinu za redom nastoji da kroz različite publikacije približimo našim građanima sve koristi, ali i izazove koji se pojavljuju u procesu evropskih integracija, da prikažemo sve ono što radimo i da učinimo ovaj proces transparentnijim, vidljivijim i jasnijim našim građanima“, napominje ministarka Joksimović.

Događaji su prisustvovali i ambasadori Slovačke, Portugalije, Belgije, Holandije i Bugarke, predstavnici ambasada Grčke, Hrvatske, Nemačke, Italije, Švedske, Španije, Rumunije, Češke, Mađarske, kao i predstavnik Austrijskog kulturnog foruma.