Četvrti dan EU nedelje mogućnosti posvećen je poljoprivredi, a prilike koje su dostupne u Srbiji, predstavljaju se na Sajmu u Novom Sadu. Događaj su otvorili zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, grad Novi Sad.

Gotovo 1500 poljoprivrednika iz Srbije do sada je iskoristilo sredstva Evropske unije – IPARD – ali podrška ne prestaje: predstoji novi ciklus ovog programa, tokom kog će korisnicima biti na raspolaganju još 288 miliona bespovratnih sredstava Evropske unije, i još 90 miliona doprinosa Republike Srbije.

Halačeva je istakla značaj ovog programa – korišćenje IPARD fondova Evropske unije u Srbiji je promenilo situaciju za poljoprivredni sektor u zemlji. Ovi bespovratni fondovi obnovili su ruralna područja, povećali produktivnost, poboljšali pristup tržištu i promovisali održive prakse.

„Ulaganjem u poljoprivredu, ruralnu infrastrukturu i preradu hrane, IPARD sredstva su osnažila lokalne zajednice, stvorila mogućnosti za zapošljavanje i poboljšala uslove života. Posvećenost EU podršci poljoprivrednom sektoru Srbije utrla je put za povećanu produktivnost, održivost i inovacije. Korišćenjem IPARD sredstava, srpski poljoprivrednici su dobili pristup savremenim tehnologijama, visokokvalitetnoj opremi i naprednim poljoprivrednim praksama. Ove investicije nisu samo povećale produktivnost, već su i osigurale sigurnost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Štaviše, IPARD fondovi su podstakli ekološki prihvatljive prakse, promovišući održivu poljoprivredu i očuvanje prirodnih resursa Srbije za buduće generacije“, rekala je Halačeva.

Zamenica šefa Delegacije je podsetila da je današnje rasvetljavanje prilika koje se nude poljoprivrednicima, samo jedan od dana EU nedelje mogućnosti, tokom koje građani mogu saznati za koja sredstva sve mogu da se prijave, i kako to da učine.

„Današnji dan je bio dobra prilika da se osvrnemo i na izazove, koji su se javili prilikom implementacije IPARD-a – naročito ograničen administrativni kapacitet i nedovoljna svest o mogućnostima među potencijalnim korisnicima. Kao rezultat toga, u poslednje dve godine nije iskorišćeno 16,5 miliona evra, uz rizik da se još više sredstava vrati u budžet EU do kraja godine. To bi bila velika šteta, imajući u vidu da su potrebe sektora zapravo velike. Danas je prilika da razgovaramo kako da bolje radimo zajedno na prevazilaženju izazova u sektoru“, zaključila je Halačeva.

Milica Đurđević je podsetila da je uvedena mogućnost avansnog plaćanja, koja proces dolaska do IPARD sredstava čini efikasnijim.

„Kada su u pitanju ostvareni rezultati, raspisano je ukupnop 13 javnih poziva, a isplaćeno 65 miliona  evra investicija, pri čemu je 48,8 miliona učešće EU. Mogu da potvrdim da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti velike napore da sredstva IPARD stignu do krajnjih korisnika, kojima su i namenjena“, rekla je ona.

Milorad Radović je rekao da je saradnja Grada Novog Sada i Evropske unije do sada bio plodonosan, a pre svega je istakao značajan napredak infrastrukture.

„Ova saradnja omogućila nam je da unapredimo transportnu mrežu. Što omogućava bolju povezanost sa drugim evropskim gradovima, a utiče na razvoj privrede i turizma. Takođe, želim da podsetim da je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture, što je prestižna titula.“

Radović je podsetio i na snažnu podršku Evrospke unije institiu Biosens. EU fondovi su ključni za razvoj grada, zaključio je Radović.

EU nedelja mogućnosti je jedinstvena serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvata različite oblasti – Ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Više informacija možete naći na sajtu https://eumogucnosti.rs/ a sve sesije posvećene današnjim temama pogledajte na platformi  https://mogucnosti.eu/