Veštine bez granica u matu u Temerinu i Bačkom Petrovom Selu

U udaljenim ruralnim područjima, pristup raznovrsnim aktivnostima i bogatom kulturnom sadržaju često je izazov za lokalno stanovništvo. Za mnoge koji žive u manjim selima odlazak na besplatne radionice ili učestvovanje u neformalnim obrazovnim programima može biti privilegija. Upravo zato je EU info poinzt Novi Sad pokrenuo seriju radioniva – „Veštine bez granica“. U martu je održano nekoliko radionica u Temerinu i Bačkom Petrovom Selu posvećene različitim aspektima obrazovanja, umetnosti i zdravlja.

Oslanjajući se na godišnju temu Evropske komisije za 2024. godinu koja je posvećena profesionalnim veštinama, ovaj program širi veštine, podstiče učenje i usavršavanje bez obzira na životnu dob ili profesiju. U realizaciji programa „Veštine bez granica“ učestvuju i lokalne institucije i udruženja građana širom Vojvodine.

Jedna od aktivnosti bila je dramska radionica „Mišolovka“ u Temerinu, organizovana u saradnji sa udruženjem građana Dramska radionica za decu „Cvrčak“, koja se fokusirala na teme empatije i timskog rada. Osmislio ju je i vodio pozorišni pedagog Ibro Sakić, a deca su imala priliku da razvijaju svest o različitostima i prihvatanju odgovornosti, kao i da se upoznaju sa alternativnim pozorišnim formama i dokumentarnim izrazom pozorišta.

U Bačkom Petrovom Selu, program „Veštine bez granica“ doneo je niz korisnih radionica otvorenog tipa, kao i posebnu radionicu medijske pismenosti za đake sedmih i osmih razreda osnovne škole, koja je realizovana na mađarskom jeziku. Program je bio organizovan u saradnji sa Bečejskim udruženjem mladih (BUM), a radionice su bile posvećene medijskoj pismenosti, hitnoj medicinskoj pomoći i plesu za žene.

Radionica medicinske prve pomoći „TINU-NINU!“ pružila je polaznicima važne veštine u situacijama hitnih slučajeva, dok su radionice plesa za žene „Zumba“ omogućile učesnicama da ojačaju svoje telo i um kroz fizičku aktivnost i kreativno izražavanje. Takođe, radionica medijske pismenosti „MOPS“ pružila je đacima mogućnost da unaprede svoje razumevanje medijskih sadržaja i kritičko mišljenje.

Program „Veštine bez granica“ je do sada je održan u Bačkom Gradištu i Pančevu, Temerinu i Bačkom Petrovom Selu, a zakazane su i radionice u Zrenjaninu i Kikindi.