Lokalni razvoj na jugoistoku Srbije i upravljanje migracijama bile su glavne teme posete evropskih diplomata Vranju, Preševu i Bujanovcu.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, zajedno sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom, ambasadorom Austrije Nikolausom Luterotijem, ambasadorkom Portugala Virdžinijom Mendez da Silva Pinom, otpravnicom poslova Ambasade Slovačke Monikom Podsklanovom Šuhajdovom i otpravnikom poslova Ambasade Mađarske, Zoltom Ištvanom Memetijem, obišao je tokom današne posete projekte koje podržava EU i sastao se sa predstvanicima lokalnih samouprava.

Prilikom posete prihvatnom centru u Preševu,  ambasador Žiofre istako je humani pristup migracijama koji je Srbija zauzela obezbeđujući svim migrantima hranu, zdravstvene usluge i obrazovanje bez obzira na njihov pravni status.

“Danas smo posetili i radove u vranjskom Centru za azil, i ovde smo u Prihvatnom centru u Preševu jer želimo da istaknemo značaj koji pridajemo saradnji sa Srbijom po pitanju migracija i izbeglica. Jako cenimo human način na koji je Srbija pristupila tretmanu migranata i izbeglica osiguravajući im osnovne uslove za život. EU je do sad obezbedila 130 miliona evra i nastavićemo podršku, jer je ovo pitanje koje zahteva angažman svih. Upravo na Međunarodni dan ljudskih prava hteo bih da istaknem važnost vladavine prava, demokratije i zaštite prava svakog pojedinca. Takođe, Srbija je vredno radila i na usklađivanju svoje politike migracija i sistema azila i pravnog okvira sa pravnim tekovinama EU i  za veoma kratko vreme je uradila ono što bi inače moglo da traje mnogo duže”, izjavio je ambasador Žiofre ističući dobru saradnju EU i Srbije u upravaljanju migracijama. ’Zemlje članice uključene su kao partneri Srbije u kontrolu granica, gde zajedno štitimo granice u borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima’, zaključio je ambasador Žiofre.

Ambasadori Portugala i Belgije takođe su izrazili zadovoljstvo onim što zajednički rade Srbija, EU i UNHCR u Preševu, Vranju, ali i drugim prihvatnim centrima širom Srbije.

’Nadam se da će migraciona politika Srbije nastaviti da prati osnovne vrednosti EU i ljudskih prava, te nastaviti da bude inkluzivna, podržavajuća i humana, jer iznad svega, svi smo ljudska bića’, istakla je ambasadorka Portugala, Virdžinija Mendez da Silva Pina.

’Ovde smo da pokažemo podršku svemu što EU radi u Srbiji, bilo u prihvatnim centrima, razvoju malih i srednjih preduzeća ili u drugim oblastima. U svemu tome smo svi mi zajedno akteri, ponosni da su sve investicije EU dobro iskorišćene i u korist građana’, dodao je ambasador Belgije, Kun Adam.

Kako je navedeno tokom obilaska podrška Evropske unije Srbiji u upravljanju migracijama iznosila je oko 130 miliona evra od 2015. godine, a Komesarijat za izbeglice i migracije važan je partner kada je reč o realizaciji projekata u ovoj oblasti.

“Drago nam je da su naši partneri iz EU prepoznali naše odgovorno postupanje i nadamo se da ćemo nastaviti zajednički posao da odgovaramo velikom izazovu kao što je upravljanje migracijama”, rekao je komesar Komesarijata za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić.

Delegacija je obišla i radove na centru za azilante u Vranju, koji finansira Evropska unija.

Tokom boravka u Vranju, delegacija je posetila i preduzeće Euro Spin, koje je uz EU podršku preko programa EU PRO dobilo nove mašine, unapredilo proizvodnju i zaposlilo nove radnike.

’Drago mi je što sam u poseti Vranju sa kolegama ambasadorima država članica EU. Jedan važan deo naše posete jesu teme koje se odnose na privredu i lokalni razvoj zato smo danas ovde u preduzeću Euro Spin. Ovo je uspešna priča o preduzeću koje  reciklira stari sunđer, vraća ga u proizvodnju i tako daje doprinos zaštiti životne sredine i cirkularnoj ekonomiji. Zato je EU podržala ovo preduzeće bespovrtnim sredstvima kako bi se dalje razvijalo jer je mladim preduzećima teže da dođu do sredstava. EU je kroz EU PRO program, koji sprovodimo kroz našeg partnera UNOPS, podržala više od 200 preduzeća sa skoro 4,5 miliona evra, a otvoreno je više od 550 novih radnih mesta. Kroz ovu vrstu pomoći želimo da podržimo i podstaknemo dobre poslovne ideje jer želimo da srpska privreda bude konkurentna i spremna za evropsko tržište’, izjavio je prilikom obilaska ambasador Žiofre.

’Ovde smo da vidimo odličan posao koji ste uradili uz sredstva poreskih obvezinka Evropske unije. Kao i u Austriji, mala i srednja preduzeća su temelj snažne i održive privrede i zato je važno da ih podržimo’, izjavio je Ambasador Austrije, Nikolaus Luteroti.

Ambasadori su takođe posetili i preduzeće Woodmania u Preševu koje se bavi proizvodnom nameštaja a koje je EU pomogla bespovratnim sredstvima da nabavi novu opremu.

Tokom posete delegacija se sastala sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmijem Mustafom i potvrdili posvećenost EU razvoju ove tri lokalne samouprave.