Značaj saradnje Evropske unije i Srbije za obrzavanje lokalnog razvoja bio je u fokusu posete ambasadora EU Emanuelea Žiofrea i ambasadorke Švedske Anike Ben David Čačku. Obilazak grada u srcu Šumadije, diplomate su započele sastankom sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem.

„Ovo je moja prva poseta Čačku, ali EU i Čačak imaju već dugu istoriju saradnje. Gradonačelnik je već istakao veliki broj projekata koje sprovodimo u oblasti socijalnog stanovanja, pomoći izbeglicama, projektima u oblasti ekonomije, preduzetništva. Zaista smo posvećeni razvoju grada kao deo zajedničkog rada kako bismo pripremili Srbiju za članstvo u EU ”, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre nakon sastanka.

„Švedska je vodeći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine i tokom dugodišnje saradnje sa gradom Čačkom radili na pripremi projekta za postrojenje za preradu otpadnih voda čija će izgradnja, nadam se, uskoro  početi uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije. Čačak je takođe među 17 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uključene u veliki projekat, koji je usmeren na izgradnju infrastrukture i podizanje svesti građana o značaju recikliranja”, istakla je  ambasadorka Švedske Anika Ben David. Kako je dodala, u Švedskoj se samo jedan posto otpada završava na deponijama, dok se 98-99 posto reciklira,a taj cilj može da se ostvari  i u Srbiji.

„Evropska unija i Vlada Švedske su u proteklom periodu uložile pet miliona evra bespovratih sredstava u naš grad i to u različitim oblastima, od socijalnog stanovanja, podrške ranjivim grupama, kao i pripremi planske dokumentacije i realizaciji projekata u oblasti zaštiti životne sredine” rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović. ocenjunjući uspešnu dosadašnju i ističući da je važno da građani Čačka znaju da EU daje velika bepsovratna sredstva za razvoj grada.

Sledeća stanica bio je obilazak kompanije „Litopapir” koja je među uspešnim primerima direktnih švedskih investicija u Srbiju, a koja zapošljava više od 300 ljudi. Ambasadori su obišil proizvodnju sa direktorom Brankom Kovačevićem, koji je istakao da kompanija obeležava  70 godina rada te da je zadržavanje zaposlenih najbolji pokazatelj radnih uslova.

Ambasador Žiofre je nakon obilaska rekao da „Litopapir” predstavlja dobar primer ekonomskih odnosa  Srbije i EU i da se to vidi na više načina.

„Pre svega, jedna evropska, odnosno švedska kompaniju je uložila novac u srpsku kompaniju. Takvih primera ima mnogo, i samo u poslednjih nekoliko godina kompanije iz EU su u Srbiju uložile preko 19 miliardi evra. Drugi važan segment jeste činjenica da ova kompanija izvozi na tržište EU što je dobar odraz činjenice da je EU među najvećim ekonomskim partnerima Srbije koja je u poslenjoj deceniji pet puta povećala izvoz ka EU tržištu”, rekao je ambasador Žiofre.

Ambasadorka Švedske istakla je kako je ovo primer ekonomske saradnje između njene zemlje i čačanske firme koji  pokazuje da proizvodnja  može da opstane i teškim ekonomskim vremenima.

„Drago mi je da se u ovoj kompaniji koriste najnovije tehnologije i da sirovine dolaze iz Švedske i Finske, a gotov proizvod se ponovo vraća tamo ali i u druge države članice EU”, rekla je ambasadorla Švedske Anika Ben David.

Potom su ambasadori EU i Švedske posetili distributivni centar „Moravski market”, gde su razgovarali sa lokalnim proizvođačima hrane koji su zahavljujući podršci EU unapredili plasman svojih proizvoda na tržište ili uveli neophodne standarde u proizvodnji hrane. „Moravski market”, čije osnivanje je podržala EU, okuplja više od 20 lokalnih proizvođača, mikro, malih i srednjih preduzeća i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana.

Posetu Čačku ambasador Žiofre završio je obilaskom Naučno-tehnološkog parka, gde je imao priliku da vidi kako se evropska sredstva koriste za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz uvođenje inovacija i novih tehnologija, robotike i obrade velikh podataka.

„Ključ inovacija je da se obezbedi odgovarajući ekosistem gde državne instuticije, industrija, akademska zajednica i preduzetnici zajedno razvijaju dobre naučno potkrepljene ideje, a sve sa ciljem da se unapredi kvalitet života ljudi. Ja sam veoma ponosam što EU ovde sarađuje na Naučno tehnološkim parkom, regionalnom razvojnom agencijom, preduzićma stvara uslove za razvoj ovako dobrih naučnih i poslovnih ideja”, zaključio je ambasador Žiofre.