Evropska komisija predložila je danas da se na godinu dana suspenduju carine na sav ukrajinski izvoz u Evropsku uniju. Predlog, koji je gest podrške zemlji u ratu bez presedana, takođe bi podrazumevao suspenziju na godinu dana svih zaštitnih mera protiv dampinga na snazi za ukrajinski izvoz čelika.

Ovaj dalekosežni korak je osmišljen da pomogne u jačanju ukrajinskog izvoza u EU. To će pomoći da se ublaži teška situacija ukrajinskih proizvođača i izvoznika uoči ruske vojne invazije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je: „Neisprovocirana i neopravdana agresija Rusije ozbiljno utiče na ukrajinsku ekonomiju. Razgovarala sam sa predsednikom Zelenskim o načinima podrške privredi, poput makrofinansijske pomoći i grantova koje dajemo. Saglasili smo se da je od kritične važnosti brzo ukidanje uvoznih carina za jačanje ukrajinske ekonomije. Korak koji danas preduzimamo odgovara na ovaj poziv. To će u velikoj meri olakšati izvoz ukrajinskih industrijskih i poljoprivrednih dobara u EU. Nastavljamo da stojimo uz Ukrajinu u ovim teškim vremenima.”

Izvršni potpredsednik Evropske komisije i komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je: „EU nikada ranije nije sprovela takve mere liberalizacije trgovine, koje su po svom obimu bez presedana: omogućavanje Ukrajini da ima nulti iznos carine, bez kvota za pristup tržištu EU. Od početka ruske agresije, EU je dala prioritet očuvanju ukrajinske ekonomije – što je ključno i da joj pomogne kako bi pobedila u ovom ratu, kao i da ponovo stane na noge posle rata. Ove mere će direktno pomoći ukrajinskim proizvođačima i izvoznicima. One će doneti samopouzdanje u ukrajinsku ekonomiju i poslati snažan signal da će EU učiniti sve što je potrebno da pomogne Ukrajini u momentu kada joj je to najpotrebnije.“

Osim što dovodi do tragičnog gubitka života i masovnog raseljavanja nevinih civila u Ukrajini, ruska vojna agresija ima razoran uticaj na privredu te države i njenu sposobnost da trguje sa ostatkom sveta zbog ozbiljnog uticaja na njene proizvodne kapacitete i vitalne izvozne rute. U ovoj teškoj situaciji, EU želi da učini što je više moguće da pomogne Ukrajini da održi svoju trgovinsku poziciju sa ostatkom sveta i dalje produbi svoje trgovinske odnose sa EU.

EU takođe već preduzima mere na terenu kako bi olakšala kopneni transport robe kako bi pomogla da se ukrajinski proizvodi plasiraju u svet. Na primer, Komisija je već počela da liberalizuje uslove za ukrajinske vozače kamiona koji prevoze robu između Ukrajine i EU, kao i da olakšava tranzit i korišćenje infrastrukture EU za usmeravanje ukrajinskog izvoza ka trećim zemljama. Ove mere će ukrajinskim proizvođačima dodati preko potrebnu fleksibilnost i sigurnost.

 

Sledeći koraci

Predlog bi sada trebalo da razmotre i usaglase Evropski parlament i Savet Evropske unije na prvom sledećem sastanku.

Saopštenje