Evropski savet je danas odlučio da produži za šest meseci, do 31. jula 2023, restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.

Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, u svetlu ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Trenutno se sastoje od širokog spektra sektorskih mera, uključujući ograničenja trgovine, finansija, tehnologije i robe dvostruke namene, industrije, transporta i luksuzne robe. Oni takođe pokrivaju: zabranu uvoza ili transfera morske sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU, izbacivanje nekoliko ruskih banaka iz SWIFT sistema i suspenziju aktivnosti emitovanja i dozvola za nekoliko medijskih kuća koje šire dezinformacije i koje podržava Kremlj.

Pored ekonomskih sankcija Ruskoj Federaciji, EU je uvela različite vrste mera kao odgovor na ruske destabilizujuće akcije protiv Ukrajine. To uključuje: ograničenja ekonomskih odnosa sa nezakonito anektiranim Krimom i gradom Sevastopoljem, kao i oblastima koje kontroliše vlada Donjecke i Luganske oblasti; pojedinačne restriktivne mere (zamrzavanje sredstava i ograničenja putovanja) za širok spektar pojedinaca i entiteta i diplomatske mere.

Od 24. februara, EU je usvojila niz paketa sankcija bez presedana i teško pogođenih kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu.

Suočena sa ruskim agresorskim ratom, EU odlučno stoji uz Ukrajinu i njen narod i nepokolebljivo podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.