Evropska unija je aktivirala svoj Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koje su uputile Srbija i Bosna i Hercegovina zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove teritorija obeju zemalja.

Nekoliko sati nakon što je Srbija uputila zahtev, Nemačka, Bugarska, Austrija i Slovenija su ponudile pomoć. Njihove ponude, načinjene putem Koordinacionog centra za urgentnu pomoć, biće realizovane kroz Mehanizam civilne zaštite EU u poplavljenim područjima Srbije u najkraćem mogućem roku.

Zahvaljujem se našim nemačkim, bugarskim, austrijskim i slovenačkim kolegama na brzoj demonstraciji solidarnosti. Još jednom se pokazalo da susedi EU mogu računati na nas u teškim vremenima”, rekla je Kristalina Georgijeva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitranu pomoć i varedne situacije.

Crpne stanice visokih kapaciteta i timovi stručnjaka koji će njima upravljati su hitno potrebni u Srbiji, dok je Bosna i Hercegovina tražila helikoptere i motorne čamce za evakuaciju ljudi i prevoz vode, lekova i hrane.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa pogođenim zemljama kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći.

Izveštaj Evropske kancelarije za humanitarne poslove – ECHO o poplavama u Srbiji:

Stanje

Zbog obilnih kiša i učestalih poplava, Srbija je proglasila vanredno stanje na celoj teritoriji republike. Najteže su pogođeni regioni Kolubare, Mačve i Morave.

Srpski sektor za vanredne situacije je do sada evakuisao i spasao 650 osoba iz pogođenih područja. Svi raspoloživi resursi su uključeni od strane Odeljenja za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju zaštite i spasavanja stanovništva. Policija, žandarmerija, jedinice vojske kao i Crveni krst su uključeni u spasilačke operacije.

Ključni infrastrukturni sistemi su teško oštećeni u nekim delovima zemlje, uključujući i železnički saobraćaj na prugama Beograd-Niš i Beograd-Bar. Oko 100.000 domaćinstava na području Valjeva, Čačka, Loznice i Lazarevca je u ovom trenutku bez struje.

Pomoć

Vlada Srbije je zatražila pomoć od Mehanizma civilne zaštite EU putem Koordinacionog centra za urgentne situacije Evropke komisije.

Do sada je zatraženo nekoliko crpnih stnica velikog kapaciteta, jedan spasilački helikopter i 10 aluminijumskih motornih čamaca.

Po jednu crpnu stanicu velikog kapaciteta do sada su ponudile Nemačka, Bugarska, Austrija, Češka i Slovenija. Srbija je prihvatila svaku od ovih ponuda.

Tim za civilnu zaštitu EU će tokom vikenda biti raspoređen po Srbiji.