„Ova prva konferencija o pridruživanju označava početak nove i presudne faze u našim odnosima sa Srbijom. Ovo je veoma zasluženo priznanje napretka koji je Srbija postigla tokom prethodinh godina“, rekao je komesar za proširenje i evropsku politiku susedstva Štefan File.

Brisel, ( 21. januar ) – Komesar za proširenje i evropsku politiku susedstva Štefan File učestvovao je danas na prvoj Pristupnoj konferenciji EU-Srbija u Briselu. Nakon sastanka rekao je sledeće: „Dobar dan i dobro došli! Ovo je istorijski dan za Srbiju, ovo je istorijski dan za EU.

Zemlja je učinila još jedan važan korak na svom putu ka Evropskoj uniji. Danas smo simbolično započeli, na najvišem političkom nivou, praktične pregovore o pojedinačnim poglavljima koja će uslediti u narednim mesecima i godinama.

Ova prva konferencija o pridruživanju označava početak nove i presudne faze u našim odnosima sa Srbijom. Ovo je veoma zasluženo priznanje napretka koji je Srbija postigla tokom prethodinh godina.

Ključna je bila odlučnost srpskih vlasti da prihvate reforme tokom više godina i njihova hrabrost i neverovatni napori u poslednjih nekoliko meseci u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Međutim, početak pregovora znači ulazak u veoma zahtevnu fazu. Naporan rad će biti neophodan i pred Srbijom su mnogi izazovi:

Prvo – Beograd će morati da ostane u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi sa sprovođenjem svega što je dogovoreno u dijalogu.

Drugo – Reforme se moraju privesti kraju i mora se obaviti usklađivanje sa pravnim tekovinama EU. Od posebnog su značaja Poglavlja 23 (Pravosuđe i Osnovna prava), i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) koja će čvrsto obezbediti reforme u oblasti vladavine prava.

Verujem u odlučnost srpskog rukovodstva da radi naporno tokom pregovora na sveobuhvatan način, uključujući parlament i civilno društvo i zasnivajući se na širokom nacionalnom koncenzusu. Pošto su pristupni pregovori transformativni – oni će menjati ključne karakteristike srpskog društva i srpske ekonomije.

Uveren sam da će tako jakom posvećenošću programu Evropske unije i velikom podrškom svojih građana, Srbija moći da odgovori na izazove pristupnih pregovora i da će dati inspirativan primer na Zapadnom Balkanu.“

Ovde možete pročitati saopštenje za medije.