Evropska komisija predstavila je Strategiju za ravnopravnost žena i muškaraca. Iako je EU globalni lider u rodnoj ravnopravnosti i postigla je značajan napredak u prethodnim decenijama, nasilje na osnovu pola i stereotipi i dalje postoje: jedna od tri žene u EU bila je izložena fizičkom i/ili seksualnom nasilju.

Iako više žena diplomira na univerzitetima, zarađuju u proseku 16% manje nego muškarci, a samo 8% generalnih direktora najvećih kompanija u EU su žene. Da bi se pozabavilo tim problemom, Komisija je usvojila Strategiju za rodnu ravnopravnost 2020-2025. Dokument određuje ključne akcije za narednih 5 godina i uključuje obavezu da Komisija uvaži perspektivu ravnopravnosti u svim oblastima politike EU.

„Rodna ravnopravnost je osnovni princip Evropske unije, ali još uvek nije stvarnost. U poslu, politici i društvu u celini, svoj puni potencijal možemo dostići samo ako upotrebimo sav svoj talent i različitost. Upotreba mogućnosti samo polovine stanovništva, polovina ideja ili polovina energije nije dovoljno dobra. Strategijom za rodnu ravnopravnost podstičemo sve brži i brži napredak na unapređenju ravnopravnosti muškaraca i žena“, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Evropa je dobro mesto za žene, uprkos svim nedostacima. Kako naše društvo prolazi kroz značajne procese tranzicije, bilo zelene ili digitalne, moramo osigurati da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti i da se nejednakosti ne pogoršavaju promenama. Naprotiv, moramo stvoriti uslove da žene budu igrači u fer tranziciji na poslu i privatno“, navodi evropska komesarka za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

„Za postizanje ravnopravnosti nije potrebno prebacivanje bilo čega sa jedne mesta na drugo. Ravnopravnost je beskonačan resurs, a toga ima dovoljno za sve. S druge strane, diskriminacija skupo košta pojedince koji to trpe i društvo u celini, nedostatak ličnog priznanja, nedostatak meritokratije i gubitak talenta i inovacija. Strategijom rodne ravnopravnosti postižemo rodnu ravnopravnost kao srž razvoja politika EU. Cilj nam je da osiguramo da žene ne moraju da nadvladaju dodatne prepreke da bi postigle ono što muškarci imaju kao datost i umesto toga da budu u stituaciji da ostvare svoj puni potencijal“, kaže poverenica za ravnopravnost Helena Dalji.

Unija jednakosti jedan je od glavnih prioriteta Komisije Fon der Lajen, kako je istaknuto u njenim političkim smernicama. Danas predstavljena Strategija za rodnu ravnopravnost prva je strategija Komisije u ovoj oblasti ravnopravnosti koja ispunjava obaveze koje je predsednik preuzeo u svojim političkim smernicama.

Pročitajte detaljnije