Srbija i Zapadni Balkan su deo Evrope. Zajedno delimo nasleđe i istoriju, ali i budućnost punu prilika i izazova. Slaveći zajedničko kulturno nasleđe, proslavljamo i pripadnost zajedničkom prostoru vrednosti i načela na kojima počiva Evropa, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici povodom zvaničnog početka kampanje kulturnog nasleđa koju EU sprovodi u Srbiji.

Fabrici je to rekao otvarajući panel diskusiju “Kulturno nasleđe u digitalnoj eri” u EU info centru, kojom je obeležen zvanični početak kampanje koju sprovode Delegacija EU I EU info mreža u Srbiji (EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu I Nišu). Kao i u drugom zemljama koje obeležavaju Evropsku godinu kulturnog nasleđa, cilj kampanje je da se građanima približe mesta kolektivnog sećanja i nasleđa.

Fabrici je istakao da EU slavi svoje kulturno nasledje, uz moto „jedinstvo u raznolikosti“, dodajući da su Srbija i region Zapadnog Balkana deo Evrope, sa kojom imaju zajedničku istoriju i kulturno nasledje.

FoNet

On je istakao i da je u očuvanju kulturnog nasleđa Evrope veoma značajan „projekat Evropeana, koji obuhvata više od 50 miliona digitalizovanih predmeta”, uključiviši i skoro milion primeraka srpskog kulturnog nasledja.

Upravnica Evropeana kolekcija Ninke van Šaverbeke rekla je da „pristup kulturnom nasledju obogaćuje život ljudi“.

„Evropeana je od početka panevropski projekat i to je jedan ogroman resurs. Mi promovišemo otvorenost i saradjujemo na zajedničkom cilju. Želimo da dopremo do šire javnosti i trudimo se da unapredjujemo kvalitet“, izjavila je Ninke van Šaverbeke i pozvala gradjane da daju doprinos kolekcijama.

Ona je rekla da posetioci digitalne platforme Evropeana „tri puta duže posećuju tematske kolekcije“, da ta platforma, pored ostalog, sadrži digitalne razglednice iz zemalja medju kojima su Srbija, Crna Gora, BiH i Hrvatska.

Pomoćnik ministra kulture Srbije Dejan Masliković izjavio je na skupu da je digitalizacija kulturnog nasledja i savremenog stvaralaštva u Srbiji „u jednom periodu sprovodjena stihijski“, ali da su „mnoge ustanove odmakle u tom procesu“ i da biblioteke u Srbiji ne zaostaju za bibliotekama u EU kada je u pitanju digitalizacija.

FoNet

Masliković je ukazao na problem kada je u pitanju stanje građe, ali i nedostatka ljudskih resursa, pošto su reforme dovele do smanjenja broja zaposlenih, rekavši da je potrebno 500 do 600 ljudi za rad na digitalizaciji.

Načelnica Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije Tamara Butigan Vučaj predstavila je Nacionalni agregator za Evropeanu, preko koga se na tu digitalnu platformu upućuju digitalizovani objekti iz Srbije, rekavši da predstavlja „kanal koji će približiti digitalizovanu kulturnu baštinu“.

„Uspostavljanjem agregatora privedene su kraju evrointegracije u domenu digitalizacije kulturnog nasledja“, rekla je Tamara Butigan Vučaj i istakla da je Srbija jedina država van EU koja ima nacionalni agregator.

Predstavnici institucija kulture su u debati ocenili da u Srbiji još postoji otpor prema digitalizaciji, ali da je dobro što država daje podršku tom procesu.

Kampanja kulturnog nasleđa u Srbiji obuhvatiće više od 40 događaja širom zemlje. Sve informacije dostupne su na sajtu kampanje – http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/ , uključiviši i mapu projekata koje je EU podržala u oblasti kulture – http://euinfo.rs/mapa-projekata-iz-oblasti-kulture

Pogledajte ostale fotografije sa događaja u galeriji ispod:

Pročitajte celo saopštenje ovde.