Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport boravi u dvodnevnoj poseti Vranju, gde obilazi projekte koje finansira EU. Ambasador Davenport je zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem otvorio jubilarne 10. školske Olimpijske igre u Vranju, koje ove godine beleže rekordan broj učesnika – čak 7000 osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog Progresa i programske kampanje „Evropa to si ti“ podržale organizovanje školske olimpijade koja će okupiti 7.000 u učenika osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, koji će se takmičiti u 15 sportskih disciplina.

davenport-vranje-2Ambasador Davenport je prethodno razgovarao sa volonterima na X Olimpijskim sportskim igrama učenika Srbije i posetio muzičku školu Stevan Mokranjac u kojoj deca različitog uzrasta učestvuju u projektu koji je finansiran preko evropskog Progresa. Ovaj program ima za cilj da kroz grupno muziciranje uključi decu iz ranjivih grupa, posebno iz romske populacije, u školski sistem.

Davenport: “EU želi da podrži reforme u Srbiji”

davenport-vranje-3U razgovoru sa novinarima Davenport je izjavio da je zadovoljan kvalitetom realizacije projekata u Srbiji koje finansira EU. “EU kroz IPA projekte želi da podrži reforme u Srbiji u različitim oblastima, naročito sada kada su počeli razgovori o pridruživanju Srbije EU”, rekao je Davenport.

On je istakao veliki broj projekata koji su u Vranju realizovani zahvaljujući sredstvima EU i dodao da je brojne projekte finansirao program Evropski Progres, kao veoma važan u velikom broju opština.

davenport-vranje-4Drugog dana posete, Davenport će prisustvovati rukometnoj utakmici učenika srednjih škola, a posetiće i vrtić Neven u Vranju koji je Evropska unija podržala kroz nabavku sportskih rekvizita namenjenih deci iz seoskih sredina.