Dvorište zelenih ideja – svojevrsni sajam ekoloških organizacija, projekcija epziode iz dokumentarnog serijala “Pogledaj oko sebe” i dve radionice za decu na temu održivosti i reciklaže označile su EU Zelenu nedelju u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

“Voda je vitalni zajednički resurs koji se prenosi sa generacije na generaciju – neophodan za ljude, za životnu sredinu i za pravednu, održivu i otpornu ekonomiju“, rekao je Antoan Avinjon, projektni menadžer u Delegaciji EU u Srbiji.

 „U Novom Sadu smo gledali zanimljiv film o problemima sa vodom u Istočnoj Srbiji, koji je predstavila organizacija ‘ZA česme’. Da bismo pronašli bolja rešenja, prvo moramo razumeti probleme, upoznati se sa mnogim rešenjima za vodu i kako svi možemo biti deo promene“, rekao je Avinjon.

Dokumentarni TV serijal “Pogledaj oko sebe” nastao je kao deo projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji finasira EU, a realiziju udruženje „ZA česme“ sa partnerskim organizacijama iz Zaječara i Bora. Tokom snimanja praćen je uticaj zagađivača od početka 2022. godine do danas.

Još jedan događaja koji je označio EU Zelenu nedelju jeste i Grad Humanosti – događaj u organizaciji udruženja „Čepom do osmeha“  na kome su svoje aktivnosti predstavile udruženja osoba i dece sa smetnjama u razvoju. Kroz igranje mozaikom od plastičnih čepova, brojne kreativne radionice za decu, predstavu i muzički festival na kom su i deca učestvovala zajedno su promovisali vodu, dragoceni resurs za sve.

„Na muzičkom festivalu deca su izvodila skečeve, pevala i recitovala pesmice 0 vodi, ovogodišnjoj temi EU Zelene nedelje. Ceo događaj je ostavio mnogo pozitivnih utisaka: deca su učestvovala u raznovrsnim radionicama, poput izrade mozaika od plastičnih čepova, i prisustvovala interesantnim predavanjima o veštačkoj inteligenciji, ili elektromobilnosti. Svi učesnici su bili izuzetno zadovoljni bogatim sadržajem i mogućnostima za učešće“, rekla je predsednica udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković.

Ekokoncept Pogon realizovao je radionicu kompostiranja u osnovnoj školi Žarko Zrenjanin koja je imala za cilj da demistifikuje kompostiranje, razreši strahove i zablude o neprijatnim mirisima i privlačenju štetočina. Podsećajući na praksu starijih generacija, probudili smo radoznalnost i podstakli učesnike da počnu sa kompostiranjem kroz radionicu – od uvoda u kompostiranje, demonstracije do praktičnih aktivnosti i saveta. Radionicu je održala  Majda Adlešić, koja kaže:

„Radionica kompostiranja je osmišljena i organizovana kao vrlo praktična radionica koja daje savete i uči nas kako da primenimo te savete. Mogućnost da sami nešto urade tokom radionice, da isprljaju ruke, pomirišu ili nešto naprave daje, pre svega deci, osećaj sigurnosti da nešto mogu postići, da njihovo ponašanje donosi neku promenu. I upravo su zato ovakve radionice važne jer učesnici izadju sa konkretnim znanjima i veštinama koje menjaju najpre njihov život a zatim i okruženje, na bolje. Ova radionica je bila model medjugeneracijske saradnje jer su deca roditeljima demonstrirala kompostiranje što može biti dobar pristup usvajanje ovog postupka na nivou domaćinstva.“

EU Zelena nedelja započela je u Sremskim Karlovcima događajem Dvorište zelenih ideja – koje je omogućilo posetiocima – školskoj deci priliku za edukaciju i zabavu, okupljajući ekološke organizacije i nudeći raznovrsne radionice za decu i srednjoškolce, uz muzički nastup tinejdž benda Gari Poter. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa radom različitih ekoloških organizacija i da učestvuju u njihovim interaktivnim radionicama.

EU Zelena nedelja u Srbiji organizovana je u prvoj nedelji juna (od 5. do 12. juna) sa ciljem usklađivanja sa temom EU Zelene nedelje 2024 fokusiranom na otpornost voda i fokusiraće se na borbu za kvalitetniju i čistiju vodu. Ovo izdanje nastojalo je da podigne svest, podstakne dijalog i promoviše rešenja za izazove kao što su nedostatak vode, zagađenje i degradacija ekosistema. Obeležavanje EU zelene nedelje je svedočanstvo sveukupne podrške EU sektora u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama u tom cilju, u duhu tima Evrope.

Evropska unija podržava Srbiju da postigne sopstvene ciljeve u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskim delovanjem, kako bi ih postepeno podigla na nivo standarda EU, uz unapređenje svesti građana, privatnog sektora i medija. EU radi u duhu Tima Evrope sa državama članicama EU prisutnim u Srbiji, sa međunarodnim organizacijama, sa organizacijama civilnog društva i sa privatnim kompanijama, podstičući inovacije. Posvećenost Srbije u doslednom ostvarivanju EU ciljeva u oblasti klime i zaštite životne sredine je od suštinskog značaja za put integracije zemlje i pomoći će Srbiji da efikasnije koristi resurse.