Srbija i ove godine obeležava EU zelenu nedelju, skup događaja koji okuplja stotine građana svih uzrasta koji dele viziju zelenije Srbije sa boljim kvalitetom vazduha, vode i zemljišta, manje zagađenja i bezbednom životnom sredinom. Ove godine će se održati od 3. do 11. juna i fokusiraće se na veštine za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.

EU, koja ima najjače i najkompletnije zakonodavstvo o životnoj sredini na svetu, nada se da će Srbija nastaviti da prenosi i primenjuje zakone kako bi postala zelenija od drugih zemalja članica. Obeležavanje EU zelene nedelje je svedočanstvo sveukupne podrške EU sektoru u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama u tom cilju, u duhu tima Evrope.

Događaji EU zelene nedelje otvoreni su za sve građane i odvijaće se širom Srbije. Uključuju širok spektar aktivnosti posvećenih svim uzrastima: sportske manifestacije, radionice, okrugle stolove, eko akcije i takmičenja.

Pratite nas za još novosti o EU zelenoj nedelji 2023. u Srbiji! Ovogodišnji program EU Zelene nedelje je ovde.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, Srbija radi na razvoju i primeni planova za stratešku zaštitu životne sredine – održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.