EU zeleni dan održan je danas u Šapcu. Cilj događaja bio je da skrene pažnju na projekte u oblasti zaštite životne sredine koji se finansiraju iz fondova Evropske unije i deo je kampanje “Pogledaj oko sebe – Pokreni se”.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici kaže da je u paketu pretpristupne pomoći od 179 miliona evra, koji je nedavno potpisan, veliki deo predviđen za zaštitu životne sredine.

„Zaštita životne sredine svakako je jedna od ključnih stvari za pristupanje Evropskoj uniji. Poglavlje 27 se bavi time – kvalitetom vode, vazduha i tla. Za uspeh u ovom poglavlju potreban kolektivni napor kako bi se ispunili svi ciljevi koji su definisani u njemu. Upravo zbog toga smo pokrenuli  kampanju ‘Pogledaj oko sebe’ zajedno sa Ministarstvom životne sredine kako bismo podigli svest građana Srbije“, ističe ambasador Fabrici.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović navodi da je Evropska unija najveći i najvažniji partner, ne samo u Šapcu, nego i u Srbiji.

„Mi ovde u Šapcu imamo investicije od preko 30 miliona evra koje je Evropska unija uložila u grad Šabac. Grad ima rešen problem uklanjanja otpada, deponovanja otpada, prečišćavanja otpadnih voda i sada ima i punu zaštitu od poplava. Sada je najvažnija stvar je da naučimo da upravljamo na najbolji mogući način onim što smo dobili“, tvrdi gradonačelnik Šapca.

Ambasador Fabrici i gradonačelnik Zelenović obišli su Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, projekat vredan 18,4 miliona evra, od čega je skoro 10 miliona evra donacija EU. Od kraja 2017. godine, kada je pušteno u pogon, u postrojenje svakoga dana pristigne 17.000 kubnih metara optadnih i industrijskih otpadnih voda.

Predstavnici Delegacije EU i gradske uprave Šapca posetili su i Transfer stanicu za dopremanje čvrstog otpada, čija izgradnja je omogućila odlaganje na sanitarni način. Takođe, obišli su radove u Drenovcu, gde se trenutno gradi novi sistem odbrane od poplava, a 10 miliona evra obezbeđeno je iz fondova EU.

Na debati „Pokeni se za životnu sredinu“ održanoj u Centru za stručno usavršavanje, Fabrici je istakao da su standardi EU u zaštiti životne sredine najviši u svetu, ali da ima još puno posla u toj oblasti. Upravo zato, nedavno je usvojena Direktiva o zabrani 10 najčešće korišćenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, ističe šef Delegacije EU. U razgovoru sa mladima učestvovali su i predstavnici projekta „Karavan za klimu“ koji predvodi Francuski institut, kao i ambasade Švedske.

Ambasador Fabrici uputio je izazov gradonačelniku Šapca da se u gradu organizuje akcija prikupljanja otpada – trash challenge, po ugledu na onu koju je Delegacija EU U Srbiji organizovala na početku kampanje u Beogradu, 14. juna.

„Sa zadovoljstvom prihavatmo izazov. Ne samo da prihvatamo, već i razumemo, kao i svi u ovom gradu, koliko je važno da građani imaju zdraviju životnu sredinu“, odgovara gradonačelnik Zelenović.

Šabac je drugi grad u kome je održana manifestacija „EU zeleni dan“, nakon Užica. Kampanja „Pogledaj oko sebe. Pokreni se!“ počela je 12. juna i trajaće do polovine jula, s ciljem podizanja svesti o značaju zaštite sredine. Od 2001.godine, Evropska unija donirala je Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine.