EU zvaničinici čestitali Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima

0

Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su kandidatu demokrata na izborima za predsednika SAD Džozefu Bajdenu na pobedi.

„Evropska unija i Sjedinjene Države su prijatelji i saveznici, naši građani dele najdublje veze. Zajedno smo izgradili transatlantsko partnerstvo ukorenjeno u zajedničkoj istoriji i zajedničkim vrednostima demokratije, slobode, ljudskih prava, socijalne pravde i otvorene ekonomije. Ovo partnerstvo već decenijama podržava liberalni međunarodni poredak zasnovan na pravilima i ostaje stub stabilnosti, sigurnosti i napretka na obe strane Atlantika. Kako svet nastavlja da se menja i pojavljuju se novi izazovi i mogućnosti, naše obnovljeno partnerstvo biće od posebne važnosti. Evropska komisija je spremna da intenzivira saradnju sa novom administracijom i novim Kongresom kako bi se izborili sa velikim izazovima sa kojima se suočavamo, posebno: borba protiv pandemije COVID-19 i njenih ekonomskih i socijalnih posledica, zajedničko suočavanje sa klimatskim promenama, promovisanje digitalne transformacije koja koristi ljudima , jačanje naše zajedničke bezbednosti, kao i reforma multilateralnog sistema zasnovanog na pravilima“, navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„EU pažljivo prati rezultate izbora za američkog predsednika i Kongres, uključujući i najnovije informacije u tom procesu. Na osnovu toga, Evropska unija čestita izabranom predsedniku Džou Bajdenu i izabranoj potpredsednici Kamali Heris. Pozdravljamo rekordni odziv birača. Pratimo postupak potvrđivanja rezultata i uvereni smo da će američki izborni sistem uskoro objaviti konačni ishod. EU još jednom podvlači svoju posvećenost snažnom transatlantskom partnerstvu i spremna je da stupi u kontakt sa izabranim predsednikom, novim Kongresom i administracijom“, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Očekuje se da će Bajden preuzeti dužnosti američkog predsednika na inauguraciji 20. januara 2021. godine.

Podeli

Comments are closed.