U okviru kampanje „EU za tebe“ Dana Evrope i EU Green Week-a, Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u Aranđelovcu i u saradnji sa Osnovnom školom „Milan Ilić Čiča“ organizovala je likovnu radionicu i izložbu „Čuvari prirode“ na kojoj su učenici od drugog do četvrtog razreda prikazali svoje izrađene likovne radove.

Crteži i predmeti  nastali su od recikliranog materijala (starog papira, čepova, drveta, strugotine , plastičnih flaša i čaša i sličnih materijala), ali su oslikavali i netaknute delove prirode iz svog okruženja. Prvoslav Jovanović, stručnjak za zaštitu životne sredine, održao je predavanje na temu „EU i čuvari prirode“. U drugom delu, đaci su razgovarali o tome kako i zašto treba očuvati prirodu i gledali radove svojih drugara.

“Obrazovanje učenika i stvaranje svesti o važnosti očuvanja životne sredine, danas je posebno važno. Ekološki zakoni imaju ogroman uticaj na naš život kroz poboljšavanje kvaliteta vode i vazduha, zaštitom prirode i podsticanjem recikliranja. Cilj je da se naša prvila usklade sa evropskim zakonima, a deca da se od malih nogu uče i obrazuju u tom smislu”, kažu organizatori.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.