Evropska komisija posvećena zaštiti slobode medija

0

Treći EU – Zapadni Balkan Medijski dani održavaju se u Podgorici, uz prisustvo velikog broja zainteresovanih za trenutno stanje u toj oblasti u regionu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han uključio se na početku konferencije video porukom u kojoj je ponovo istakao da je Evropska komisija posvećena zaštiti slobode medija.

Na otvaranju se obratio i generalni direktor Direktorata za susedstvo i proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson ističe da je sloboda medija osnovno pravo svih Evropljana i da niko ne može biti član EU ako ne garantuje slobodu izražavanja.

„Ovaj forum predstavlja veoma koristan vodič za to kako da se izborimo sa problemima u oblasti medija koje redovno ističemo u izveštajima, dokumentima u vezi sa pregovorima i ekspertskim procenama. Naši izveštaji će nastaviti da budu najkoncizniji i sveobuhvatni vodič za zemlje na putu ka članstvu“, ističe Danijelson.

Na konferenciji, koju organizuje Evropska komisija rečeno je da EU trenutno ima projekte i programe podrške u zemljama Zapadnog Balkana u ukupnoj vrednosti od 8,2 miliona evra, od čega programi u Srbiji vrede 3,3 miliona.

Kako se navodi, tehnička podrška javnim servisima u Srbiji, RTS i RTV, vredi 697.000 evra, a postoji i devet dugoročnih ugovora sa medijima o istraživačkom novinarstvu i vladavini prava u vrednosti od 311.000 evra.

U medije u Severnoj Makedoniji EU ulaže dva miliona evra, u Albaniji 950.00, Kosovu 925.000, BiH 650.000, a u Crnoj Gori 365.000 evra.

Podeli

Comments are closed.