Evropska komisija pozdravila sporazum o strožim pravilima za suzbijanje finansiranja terorizma

0

Evropski parlament i Savet su danas postigli politički dogovor o Komisijinom predlogu za olakšanje prekograničnog pristupa finansijskim informacijama policijskim organima.

Nova mera, koja je jedan od političkih prioriteta za 2018-2019, omogućiće policiji da brže pristupi ključnim informacijama o finansijama prilikom sprovođenja krivičnih istraga, što će poboljšati odgovor EU na terorizam i druge teške zločine.

Pozdravljajući dogovor, komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos je izjavio: „Ako želite da uhvatite kriminalce i teroriste, morate biti u mogućnosti da pratite njihov novac. Nova pravila će omogućiti brz pristup ovakvim informacijama i još bolju saradnju policijskih organa širom Evrope kako nijedan kriminalac ili osumnjičeni ne bi prošao neopažen ili umakao pravdi s prljavim novcem.”

Komesar za uniju bezbednosti Džulijan King je dodao: „Zatvaramo prostor u kom teroristi i kriminalci operišu tako što im oduzimamo sredstva uz pomoć kojih svoje smrtonosne napada sprovode u delo. Danas smo taj prostor dodatno zatvorili, a policiji olakšali da pristupi informacijama o finansijama kako bismo im pomogli da uđu u trag finansiranju terorističkih aktivnosti. Zahvaljujem Evropskom parlamentu i Savetu što su ispoštovali ovu važnu obavezu čiji je cilj izgradnja sigurnije Evrope.”

Komesar za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova je izjavila: „Unapređenje saradnje između policijskih i finansijskih organa u EU nam omogućuje da brže i delotvornije raskrinkamo slučajeve pranja novca. Moramo biti na oprezu kada su u pitanju sumnjivi transferi novca, jer oni mogu biti jedan od signala da je priprema terorističkog napada u toku. Ovakve informacije treba brzo preneti, a to je moguće samo ako postoji efikasna mreža.“

Podeli

Comments are closed.