Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je predstavnicima novinarskih udruženja da će, nakon javne rasprave i usvajanja primedbi, biti u mogućnosti da vide finalni nacrt Medijske strategije pre nego što o tom dokumentu bude odlučivala Vlada Srbije.

Na otvaranju debate o medijskoj strategiji u Beogradu, Brnabić je ocenila da je u procesu izrade tog dokumenta neophodan dijalog i izgradnja poverenja između vlasti i novinarskih udruženja. “Bez tog kakvog takvog poverenja, mi nećemo moći da idemo dalje”, rekla je Brnabić.

Ona očekuje da će Radna grupa u nekoj formi nastaviti da radi kako bi Medijska strategija bila primenjena. Ustavni amandmani i medijske slobode su od par ekselans društvene važnosti i zato je moje prisustvo neophodno kako bih ukazala svima koliko su te dve teme važne za napredak našeg društva, ocenila je Brnabić.

Norčič Štamcar: Slobodni mediji doprinose razvoju demokratije

Zamenica ambasadora Evropske unije Mateja Norčič Štamcar je napomenula da je Evropska komisija pozvala Srbiju da se sve zainteresovane strane uključe u izradu medijske strategije.

“Ovo je pozitivan primer inkluzivnosti koji treba slediti i u drugim oblastima”, rekla je Norčič Štamcar. Potrebno je, sugerisala je ona, “stvoriti bolje okruženje za rad novinara i da je zadovoljna što je u nacrtu Medijske strategije posebna pažnja posvećena bezbednosti novinara. Evropska komisija će nastaviti da pažljivo prati usvajanje dokumenta i njegovu primenu”, najavila je Norčič Štamcar, naglašavajući da slobodni mediji doprinose razvoju demokratije.

Zamenik šefa Misije OEBS Džozef Melot ocenio je da nacrt Medijske strategije nudi konkretna rešenja za probleme u medijskom sektoru i da je OEBS ponosan što je podržao izradu tog dokumenta.

“Krajnji cilj je da Srbija preuzme odgovornost u pogledu slobode medija, etike i prihvatanju kritièkog i analitičkog izveštavanja o relevantnim društvenim pitanjima”, naglasio je Malot.

“Nadamo se da će završni dokument ostati u najveæoj meri veran sadašnjem nacrtu. Strategiju treba koristiti kao sredstvo rada za stvaranja zdravog medijskog okruženja”, rekao je Malot.

On je istakao da je sloboda medija preduslov za demokratiju, a kao važan preduslov medijskih sloboda je naveo bezbednost novinara.

“Napadi na novinare u Srbiji zavređuju pojačanu pažnju. U sveobuhvatnom nacrtu Medijske strategije ustanovljavaju se rešenja za jačanje vladavine prava”, uveren je Malot.

Predsednik Radne grupe Dejan Stojanović veruje da je Radna grupa dala sve od sebe i napravila dobar dokument koji će pomoæi u promociji medijskih sloboda u Srbiji. Nakon uvodni obraćanja premijerke i zamenika ambasadora EU i OEBS nastavljena je javna debata o nacrtu Medijske strategije. Debate su do sada održane u Novom Sadu, Nišu i Čačku.