Evropska komisija preporučila je Evropskom savetu, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora, da potvrdi dogovor postignut na nivou pregovarača o Sporazumu o povlačenju Velike Britanije, uključujući revidirani Protokol o Irskoj i Severnoj Irskoj, i da odobri revidiranu političku deklaraciju o okviru budućih odnosa Unije i Velike Britanije.

Komisija takođe preporučuje da Evropski parlament da saglasnost na ovaj sporazum. Ovakva odluka prati niz intenzivnih rundi pregovora između pregovarača Evropske komisije i Velike Britanije u poslednjih nekoliko dana.

„Ovaj sporazum je pravi kompromis između EU i Velike Britanije. To je dokaz posvećenosti i spremnosti obe strane da učine ono što je najbolje za građane EU i Velike Britanije. Sada imamo novi dogovoreni protokol koji štiti mir i stabilnost na ostrvu Irske i u potpunosti štiti naše jedinstveno tržište. Nadam se da ćemo moći da pružimo sigurnost koju naši građani i preduzeća zaslužuju“, kaže predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

„Imali smo teške razgovore tokom prethodnih dana. Uspeli smo da pronađemo rešenja koja u potpunosti poštuju integritet Jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i pravno operativno rešenje kako bismo čvrstu granicu i zaštitimo mir i stabilnost na ostrvu Irske. To je rešenje koje deluje za EU, za Veliku Britaniju i za ljude i preduzeća u Severnoj Irskoj“, kaže glavni pregovarač ispred Evropske komisije Mišel Barnije.

„Mislim da je ovo izbalansirani dogovor, dobar i za EU i za Veliku Britaniju. Sada je vreme da se Bregzit završi i da se posvetimo našem daljem partnerstvu, za koje smatram da može da bude još bolje. Ponvaljam ono što sam već govorio, smatram smo istinski evropska država, da smo evropski partneri i susedi, da se međusobno podržavamo i radujemo se što ćemo raditi sa vama u narednom periodu na izgradnji partnerstva“, navodi britanski premijer Boris Džonson.

Detaljnije