Danas započinje nacionalni deo takmičenja, koji će se završiti u maju izborom nacionalnih pobednika. Zatim sledi međunarodni deo takmičenja, u kojem će se među učesnicima izabrati dobitnik velike nagrade žirija, koja će u oktobru biti uručena u Napulju.

Evropska komisija je danas objavila početak takmičenja za Evropsku nagradu za promociju preduzetništva za 2014.godinu. Konkurs je osmišljen kako bi se nagradile najmaštovitije i najuspešnije inicijative javnih tela i javno-privatnih partnerstava EU-a, kojima se podupire preduzetništvo , posebno mala i srednja preduzeća. Danas započinje nacionalni deo takmičenja, koji će se završiti u maju izborom nacionalnih pobednika. Zatim sledi međunarodni deo takmičenja u kojem će se među učesnicima izabrati  dobitnik velike nagrade žirija, koja će u oktobru biti uručena u Napulju.

Potpresednik Evropske komisije i poverenik za industriju i preduzetništvo Antonio Tajani izjavio je: Očito je da su u proteklih pet godina nakon uvođenja Zakona o malom preduzetništvu EU-a, mala i srednja preduzeća postigla puno, ali isto tako znamo da je pred nama još mnogo posla. Isticanjem tih primera uspeha u promocijom preduzetništva, omogućuje se evropskim javnim telima i javno-privatnim partnerstvima, da se više usresrede na preduzeća i podršku preduzećima. Radujemo se zanimljivim i inovativnim projektima, koje će predstaviti kandidati za Evropsku nagradu za promociju preduzetništva za 2014.godinu”

Kako učestvovati

Za više informacija o Evropskoj nagradi za promociju preduzetništva, posetite web-mesto, pratite takmičenje na Twitteru na engleskomfrancuskomšpanskomitalijanskom ili nemačkom jeziku, ili posetite službenu stranicu takmičenja na Facebooku.

Nagrade će biti dodeljene u sledećih šest kategorija:

  • promocija preduzetničkog duha
  • ulaganje u znanje
  • poboljšanje poslovnog okruženja
  • podrška internacionalizaciji preduzeća
  • podrška razvoju zelenih tržišta i  pametnom korišćenju resursa
  • odgovorno i uključujuće preduzetništvo.

Faze postupka takmičenja

Takmičenje se odvija u dve faze: učesnici će se prvo takmičiti na nacionalnom nivou, a zatim će se pobednici iz te faze takmičiti za evropski izbor. U nacionalnom delu takmičenja svaka  država će izabrati po dvoje finalista koji će u maju 2014. godine sudelovati u evropskom delu takmičenja.

Evropski žiri će odabrati finaliste koji će ući u uži izbor. Svi finalisti iz nacionalnog i evropskog dela takmičenja će sudelovati na svečanoj dodeli nagrada kada će se pobednicima odati priznanje za njihove napore i omogućiti da se predstave u širem evropskom okruženju. Svečana dodela nagrada održaće se na ovogodišnjoj skupštini malih i srednjih preduzeća 2. i 3. oktobra  2014. u Napulju u Italiji.

Predistorija

Evropskom nagradom za promociju preduzetništva od 2006. godine odaje se priznanje za izvrsnost u promociji preduzetništva i malih preduzeća na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Do danas je u tom takmičenju učestvovalo 2 500 projekata koji su svi zajedno podupreli nastanak više od 10 000 novih preduzeća. Cilj je takmičenja da otkrije i nagradi uspešne aktivnosti i inicijative za podsticanje preduzeća i preduzetništva, predstaviti primere najboljih politika i prakse u preduzetništvu i razmijeni ih, pridonese jačanju svesti o ulozi koju imaju preduzetnici u evropskom društvu, kao i da podstiče  potencijalne preduzetnike i pobuditi njihovo zanimanje.

Pogledajte videozapis dobitnika velike nagrade žirija za 2013. godinu , Letonska trgovinsko-industrijska komora

Više o svim pobednicima takmičenja za 2013.godinu