Značaj finansijskog obrazovanja za sve segmente stanovništva, uključujući i posebno osetljive grupe, tako da niko nije izostavljen – jedna je od glavnih poruka ovogodišnje Evropske nedelje novca.

Evropska nedelja novca pruža platformu za podizanje svesti o važnosti otvorenog razgovora o novcu, kao i o znanju, veštinama i stavovima koji su nam svima potrebni za donošenje zdravih finansijskih odluka.

Na nedavno održanom otvraranju European Money Week (Evropske nedelje novca), govorila je i Andrea Hohuber, šefica odeljenja za evropske integracije, privredu i trgovinu u Delegaciji EU u Srbiji.

Moramo se postarati da novac služi nama, građanima, poručila je Hohuber.

„Suočavanje sa trenutnim ekonomskim izgledima postaje, iz dana u dan, sve veći izazov za sve nas. Naročito kada se kombinuju sa novim oblicima koje novac danas poprima, u digitalnoj ekonomiji i novim razvojima u finansijama i bankarstvu, kao što su kriptovalute i novi oblici investicija“, smatra Andrea Hohuber.

Održive finansije nisu samo novi trend, već i promena stanja koja će definisati budućnost finansijskog sektora.

Slađana Sredojević, koordinatorka Evropsje nedelje novca, podseća da ova manifestacija u Srbiji postoji od 2015.

„Cilj je podizanje svesti o značaju poznavanja ekonomije i finansija, tako da jača znanja i veštine kod pojedinca, koje su važne za donošenje održivih i dobrih finansijskih odluka“, smatra ona.

U toku Nedelje, održan je niz radionica i predavanja, kojima je fokus na digitalnim sadržajima.