Evropska nedelja sporta završena u Beogradu

0

Nakon putovanja kroz 15 gradova širom Srbije, Evropska nedelja sporta završena je događajima u Beogradu. Manifestacija, koju podržava Evropska komisija, u potpunosti je uspela u cilju da se što više mladih opredeli za sport, ocenjuju organizatori Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije.

Nekoliko stotina učenika osnovnih škola, ali i građani koji su se našli na Ada Ciganliji mogli su da se oprobaju u raznim sportovima. U prvom planu su bili sportski duh i bavljenje fizičkim aktivnostima.

Statistika pokazuje da su mladi u Srbiji manje fizički aktivni nego što bi trebalo, naša želja je da ih inspirišemo da budu aktivniji, i sudeći po onome što vidim, uspeli smo, kaže šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Sport ne treba da bude samo profesija, na podijumu i sa medaljama. Upravo to je i suština Evropske nedelje sporta – promocija sporta za sve, sporta kao načina života i pravih vrednosti. Zato smo se udružili i pokrenuli ovu akciju, sa ciljem da skrenemo pažnju na važnost fizičke aktivnosti“, ističe ambasador Fabrici.

„Olimpizam, kao ideja u kojoj se sport koristi samo kao platforma za stvaranje boljeg sveta, nas na to obavezuje. Upravo ovakvi događaji i povodi služe ostvarivanju te ideje. Sport je mesto okupljanja, mesto spajanja različitosti, mesto pravljenja prijateljstava i mostova“, kaže predsednik OKS Božidar Maljković.

U subotu, u Tašmajdanskom parku organizovana je noćna trka. Veliko finale bila je štafetna trka u parovima pod nazivom „Run2Equality“, u kojoj je trčalo više od 500 ljudi, koji su simbolično skrenuli pažnju na važnost ravnopravnog  položaja žena u društvu i uputili poruku protiv diskriminacije svake vrste.

Ambasador Fabrici predstavio je takmičenje u okviru mobilne aplikacije Treningo Olimpijskog komiteta. Učesnici će moći da odaberu školu za koju se takmiče. Tri škole koje za devedeset dana budu sakupile najveći broj pretrčanih kilometara, biće nagrađene sportskom opremom i rekvizitima.

Pogledajte kako su protekli sportski izazovi tokom Evropske nedelje sporta.

 

Podeli

Comments are closed.