Trinaesta Evropska noć istraživača, koja se ove godine održava pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, otvorena je u Francuskom institutu u Beogradu.

Evropska noć istraživača održava se u 26 gradova širom Srbije. U Beogradu će biti održana u petak I subotu (29.9.) na desetak lokacija, među kojima su Biblioteka grada Beograda, gde će početi Naučni lov na blago, tržni centar „Big fešn“, Centar za promociju nauke, Muzej Vuka i Dositeja, Fakultet za fizičku hemiju.

Evropska noć istraživača posvećena je popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, a svi sadržaji su besplatni.

Patrik Šmelcer iz Delegacija Evropske unije u Srbiji rekao je da mu je drago što EU daje finansijsku podršku „nečemu u čemu svi mogu da istražuju svoju strast i unaprede svoje znanje prema nauci“.

“Svi mi delimo, na neki način, strast prema tome da učimo, otkrivamo i upoznajemo nešto novo, a ovo je prava prilika da izađemo u petak uveče u veče zabave, i to one naučne”, rekao je Šmelcer.

Ataše za saradnju ambasade Francuske u Srbiji Bertran Mije rekao je da je Evropska noć istraživača nezaobilazan događaj u nauci, koji je veoma zapažen i svake godini privlači veliki broj posetilaca, kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama širom Evrope.

Koordinatorka ReFocuS 2.0 projekta Tanja Adnađević je rekla da žele da pokažu istraživače kao malu decu, ljude koji imaju osobine, kao što su radoznalost, maštovitost, znatiželja, kreativnost, koje su bitne za čitav istraživački proces.

Koordinatorka SCIMFONICOM 2018-19 projekta Aleksandri Divac Rankov rekla je da im se ove godine više od 300 naučnika iz eminentnih naučnih i kulturnih institucija pridružilo u pravljenju programa i osmišljavanju onoga što će prikazati posetiocima. “Naš projekat je ove godine fokusiran na to da pokažemo kako izgleda put naučne ideje od laboratorije pa sve do njene realizacije, do njenog ulaska u vaš svakodnevni život. Zbog toga je naziv našeg projekta Put od B do A, od bazične nauke do aplikacije”, rekla je ona.

FoNet

Evropska noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“, najvećeg programa EU za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.