Pozivamo pojedince, ali i organizovane grupe, nastavnike i učenike da nam se pridruže na prvoj javnoj debati u okviru Evropske škole debate, koja će se održati u sredu 1. marta u 12h u amfiteatru Filozofskog fakulteta  Nišu. 90 polazika iz cele Srbije je prošlo kroz četvoromesečni program radionica i sada su spremni da svoje veštine debatovanja podele sa vama.

Tema na koju će debatovati je: Da li upotreba algoritama koji automatski predlažu odabire na društvenim platformama donose više štete nego koristi?

Cilj svake društvene mreže je da pronađe sadržaj koji zanima određenog korisnika čime će ga privući da što češće koristi tu društvenu mrežu, a veći broj aktivnih korisnika doneće i veće mogućnosti za plaćeno reklamiranje.

Mnogi smatraju da algoritam pokušava učiniti ljude zavisnijim pre nego da im pruža sadržaj koji zaista žele. Drugi ipak misle da im predlog sadržaja olakšava „surfovanje na mrežama“ i štedi vreme.

Šta vi mislite, ko je u pravu? Gledajte argumentovanu raspravu naših najboljih polaznika i polaznica, saznajte više o pravilima debate i pravilnom zastupanju stavova i navijajte. Podrška je važna!

Učestvuju:

– Anđela Milovanović, Gimnazija „Svetozar Marković“ Niš

– Stevica Stamenković, Filozofski fakultet Niš

– Filip Petković, Filozofski fakultet Niš

– Anja Kostić, Pedagoški fakultet Vranje

Link za prijavu prisustva: https://euinfo.civicatalyst.org/javna_debata_eu_skola_debate

Nakon Niša, naši polaznici će debatovati u Vranju, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Beogradu.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih osam godina pohađalo više od 800 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.