Pozivamo  srednjoškolce, studente kao i ostale građane Zrenjanina da dođu u Gradsku kuću, gde će se u Baroknoj sali, u utorak 19. marta od 15 časova održati javna debata Evropske škole debate.

Tema na koju će se debatovati jeste ovaj dom veruje da multinacionalne kompanije treba da budu odgovorne za zloupotrebe ljudskih prava koje se dešavaju bilo gde u njihovom lancu proizvodnje.

Stavove sučeljavaju najbolji polaznici podeljeni u dva tročlana debatna tima,a zadatak žirija jeste da presudi koja je strana bila bolja u argumentovanju činjenica na zadatu temu.

Učesnici su:

– Nikola Uzelac, Zrenjaninska gimnazija

– Nikola Slankamenac, SŠ “Svetozar Miletić”

– Tijana Jovanović, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

– Milica Šarić, Medicinski fakultet

– Vladimir Kecman, Fakultet tehničkih nauka

– Đorđe Radonjić, Pravni fakultet

Uvodničarka: Una Nikolić, Karlovačka gimnazija

Ova debata je jedna od osam koje će se održati u celoj Srbiji u okviru Evropske škole debate za srednjoškolce i studente. Polaznici, njih 30 iz Vojvodine, od novembra 2023. godine pohađali su radionice o Evropskoj uniji i debatnim veštinama. Organizatori Evropske škole debate želeli su ovim nadmetanjem da podstaknu mlade da razvijaju kritičko mišljenje i argumentovanje svojih stavova. Finalna debata i sučeljavanje stavova biće održano tokom maja u Beogradu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija | Open Communication, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, i veštini debatovanja.