Evropska unija za decu Srbije

0

Deca u novosadskom naselju Liman ubuduće će imati savremen i bezbedan prostor za igru zahvaljujući sredstvima Evropske unije. Igralište će posebno koristiti učenicima Osnovne škole „Jovan Subotić“, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Otvaranju prvog od 27 dečijih igrališta prisustvovao je i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Naš zadatak je da ulažemo u vaše detinjstvo, a vi treba nas odrasle da stalno podsećate na to šta su prave vrednosti, poručuje ambasador.

”Evropska unija je najveći donator u Srbiji i pomaže projekte u mnogim oblastima života građana. Posebno mesto imaju projekti koji donose radost deci. Ovaj projekat je deo šireg portfolija grantova koje Evropska unija finansira u vrednosti od preko 50 miliona evra, kako bi se pružila podrška fizičkom, socijalnom i emocionalnom razvoju dece svih uzrasta u Srbiji”, kaže ambasador Fabrici, i dodaje da ga posebno raduje što su oprema i materijali za igrališta proizvedeni upravo u Srbiji, u skladu sa politikom održivosti EU.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poželeo je deci da im ovo bude mesto gde će se igrati, ali i graditi nova prijateljstva.

”Promociji zdravog života i popularizaciji sporta, naročito kod dece, posvećujemo posebnu pažnju i zato mi je izuzetno drago što je Evropska unija podržala još jedan projekat Ministarstva omladine i sporta. Veoma je važno da veliki gradovi, poput Novog Sada, imaju što više ovakvih igrališta kako bi našim najmlađima omogućili što kvalitetnije odrastanje”, ističe ministar Udovičić.

V.D. pomoćnika ministra finansija gospodin Marko Jovanović ocenjuje da igra dece na igralištima omogućava fizički, intelektualni, društveni i emocionalni razvoj, kroz individualne i grupne aktivnosti.

”Projekti poput ovih koje sprovodi Ministarstvo finansija kao Telo za ugovaranje od velikog su značaja za decu, jer pružaju podršku njihovom ranom razvoju i predstavljaju vitalnu vezu dece sa prirodom i otvorenim prostorom, a ta veza im posebno nedostaje u današnje vreme,pogotovo u urbanim sredinama”, navodi Jovanović

Projekat “Rekonstrukcija i poboljšanje uslova za bezbednost dečjih igrališta ” vredan više od milion evra, koji finansira Evropska unija. Obuhvata potpunu rekonstrukciju dečjih igrališta u 11 gradova i opština u Srbiji.

Sva igrališta  su projektovana i biće opremljena opremom koja zadovoljava važeće standarde o bezbednosti dečjih igrališta koji su na snazi u EU, a takođe se primenjuju u Srbiji. Projekat ima za cilj da pospeši fizičku aktivnost dece, socijalizaciju, kao i  intelektualni i emotivni razvoj mališana.

Igrališta su deci u gradovima glavna veza sa prirodom i otvorenim prostorom, stoga je i odlučeno da se značajna sredstva usmere u socijalnu infrastrukturu kako bi se doprinelo sveobuhvatnom razvoju dece. Potreba za ovakvim projektima je stalna i neophodno je da se nastavi sa ulaganjima u rekonstrukciju i izgradnju objekata slične namene.

Podeli

Comments are closed.