Tokom boravka u Kraljevu šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport dodelio je grantove predstavnicima gradova u Srbiji koji učestvuju u projektu “Evropska podrška inkluzivnom društvu” vredan 4,3 miliona evra. Takođe, ambasador Davenport je gradonačelniku Tomislavu Iliću predao tehničku dokumentaciju za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu, čiju je izradu EU finansirala sa 1,25 miliona evra.

Na kraju posete Kraljevu Davenport je obišao Veterinarsko specijalistički institut Kraljevo čiju je modernizaciju EU podržala donacijom opreme, kao i novoizgrađeni most na reci Lopatnici u obližnjem selu Bogutovac. Evropska unija uložila je 2,4 miliona evra u obnovu posledica poplava u Kraljevu.

Davenport: Solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti EU

Kraljevo je danas imalo svoj „evropski dan“, rekao je danas šef delegacije Evropske unije EU u Srbiji Majkl Davenport, gde je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom dodelio 28 grantova institucijama socijalne zaštite i udruženjima iz 36 opština u vrednosti od 4,3 miliona evra.

„Danas smo započeli vrlo bitne projekte sa organizacijama širom Srbije i jedan veliki projekat za Kraljevo koji se nalazi na vladinoj listi priortetnih infrastukturnih projekata“, istakao je Davenport.

Bespovratna sredstva dodeljena su u okviru projekta Evropska podrška inkluzivnom društvu koji finansira EU, a Kraljevo je dobilo grant od 182.600 evra za projekte zaštite životne sredine i osnaživanje romske zajednice, koji će realizovati tokom ove i naredne godine u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Ambasador Devenport je poručio da je socijalno uključivanje i solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti EU koje je Srbija usvojila. Dodao je da će mnogi projekti EU biti posvećeni obrazovanju Roma i osnaživanju mladih Romkinja, tako što će „kreirati nova radna mesta“.

„Danski savet u Kraljevu će u naredne dve godine raditi na zapošljavanju mladih Roma i Romkinja, što i jeste razlog zbog kojeg smo odlučili da ovu ceremoniju održimo u vašem gradu“, rekao je Devenport i naglasio da je važno da se poštuju ljudska i manjinska prava.

„U širem okviru poštovanje manjinskih i ljudskih prava je deo svih evropskih politika, važan je deo evropskih integracija, kao i pregovora Srbije sa EU. U vezi sa tim podsećam da su odnosi Srbije i EU ušli u novu fazu otvaranja prvih poglavlja u pregovorima“, kazao je Devenport i dodao da Srbiji želi da ubrzanim tempom ide ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ambasador EU je rekao da „godinama“ sa Vladom Srbije radi na poboljšanju položaja osetljivih grupa i da su postignuti „važni rezultati“, ali da očekuje brzo usvajanje strategije i pratećeg plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja od 2016. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se u godini štednje ne štedi jedino na socijalnoj zaštiti, i da 710.000 korisnika raznih vidova davanja ne moraju da se brinu ni za jedno svoje pravo.

„Davanja od 101 milijarde dinara biće potrošena tačno u dan,a neka od davanja će nakon izbora biti i povećana“, obećao je Vulin.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić naveo je da u Kraljevu živi oko 2.000 Roma i da je zbog toga grad u saradnji sa Danskim savetom izradio projekat s ciljem pružanja podrške najugroženijim grupama kroz poslovno savetovanje i stručne obuke.

Kapitalni infrastrukturni projekti uz podršku EU

Ambadasor EU Davenport je gradonačelniku Tomislavu Iliću predao i tehničku dokumentaciju za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu.

Izradu dokumentacije za projekat vredan oko 17 miliona evra finasirala je EU sa milion i 250 hiljada evra. Deo sredstava treba da obezbedi grad, a ostatak, nadaju se u lokalnoj samoupravi, iz predpristupnih fondova Evropske unije u 2017. godini.

Davenport je objasnio da dobijanje sredstava zavisi od dobre pripreme projektne dokumentacije, jer je inicijativa EU u celom regionu da budu realizovani najbitniji kapitalni infrastrukturni projekti.

„Zato je ova faza ključna i za realizaciju sličnih projekata, moramo da budemo ambiciozni“, poručio je Devenport.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je zajedno sa ministarkom poljoprivrede i zaštiteom životne sredine Snežanom Bošković Bogosavljević posetio Veterinarsko specijalistički institut u Kraljevu.

„Delegacija EU godinama ima odličnu saradnju sa veterinarskim instititima u Srbiji, ovaj u Kraljevu je tokom nekoliko godina dobio 300.000 evra, a za čitavu oblast EU je prethodnih 10 godina izdvojila oko 25 miliona evra“,podsetio je Davenport.

On je dodao da će takva praksa biti nastavljena, jer se radi o oblasti bitnoj za poljoprivredu i ekonomiju i poglavlje 12 pregovora sa EU.

Blagojević: U Srbiji se zida 41 most zahvaljujući donaciji EU

U društvu Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Davenport je obišao i lokaciju u Bogutovcu gde je izgrađen most dužine 28 metara na reci Lopatnici čija izgradnja je sa 71.000 evra finansirana iz programa pomoći Evropske Unije za poplavljena područja.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

„Ovaj most neće zaraditi naslovne strane novina, ali ima životni značaj za svaku od 150 porodica koje zavise od njega“, istakao je Blagojević i dodao da se u Srbiji zida ukupno 41 most zahvaljući donaciji EU.