Ponedeljak 31. januar od 19 sati

Delegacija EU u Srbiji poziva učenike i učenice srednjih škola, kao i njihove nastavnike i roditelje da se priključe onlajn događaju kojim ćemo vas uputiti u mogućnosti i načine prijave na konkurs „Evropa i ja“ koji je u toku. Ovaj konkurs nudi priliku đacima da uz mentorsku podršku nastavnika na kreativan način podele svoje viđenje tema EU i Srbija; EU u mom svakodnevnom životu; Mitovi o EU; Ljudska prava – moja prava; ili Životna sredina i klimatske promene su važne i budu nagrađeni putovanjem u jednu od zemalja EU.

LINK ZA PRIJAVLJIVANJE

O čemu će se razgovarati:

  • Kroz teme konkursa provešće vas predstavnici organizacija koji su svoj rad posvetili upravo oblastima usko vezanim za naše teme. Uputiće vas u to kako odabrati oblast koja vam je značajna i na koje joj se načine možete posvetiti. Kako pristupiti i obraditi izabranu temu?
  • Kako napraviti dobru fotku, video ili blog na temu koju birate?
  • O Evropskoj uniji u svakodnevici – koje su to vrednosti, aktivnosti, ali i evropski programi putem kojih mladi mogu razvijati svoja znanja i mogućnosti napredovanja?
  • O uslovima prijavljivanja na konkurs “Evropa i ja” za učenike i nastavnike kao njihove mentore.

Na ove teme svoja profesionalna iskustva podeliće:

Đorđo Cvijović, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)

Igor Jezdimirović, Inženjeri zaštite životne sredine, Novi Sad

Maja Ćurčić, Art Aparat, Beograd

Jelena Karać, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS

Dajna Marinković, Centar za omladinski rad, Novi Sad

Moderatorka: Sanja Đorđević, novinarka

Na događaju će biti predstavljena publikacija Evropski dnevnik 2021/22, dugogodišnji vodič za srednjoškolce u Srbiji o EU, njenim institucijama i članicama, evropskim vrednostima i drugim relevantnim temama za učenike, kao i konkurs – Evropa i ja koji nudi priliku đacima da uz mentorsku podršku nastavnika na kreativan način podele svoje viđenje tema EU i Srbija; EU u mom svakodnevnom životu; Mitovi o EU; Ljudska prava – moja prava; ili Životna sredina i klimatske promene su važne i budu nagrađeni putovanjem u jednu od zemalja EU.

 *Datum putovanja je podložan promeni u zavisnosti od situacije u vezi sa pandemijom kovida 19 u vreme putovanja. Ukoliko zdravstvena situacija ne dozvoli da se realizuje putovanje, nagrađeni će dobiti vredne vaučere u skladu sa propozicijama konkursa.