Evropski filmski festival će svoje filmske projekcije po Vojvodini započeti u Bečeju, bioskopom na otvorenom od 28. do 31. avgusta. Sve projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Evropska kinematografija jedna je od najrazvijenijih na svetskoj kulturnoj sceni. Kvalitet filmova i umetnička direkcija po uticaju nadilaze granice kontinenta.

Festival evropskog filma deo je programa delegacija Evropske unije širom sveta. Danas više od 90 delegacija Evropske unije organizuje ovaj festival, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura zemalja koje čine Evropsku uniju, njene vrednosti i priča.

 

Program Evropskog festivala filma Bečej:

Ponedeljak – 28. avgust

„Murina“ (Hrvatska, Slovenija)

Sinopsis: Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante kada stari porodični prijatelj stigne na njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će promeniti život, njihovo mirno, ali izolovano postojanje ostavlja Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji pruža osećaj oslobođenja tokom vikenda ogoljenog željama i nasilju.

Žanr: Fikcija

Teme: porodica, mladi, seksizam

 

Utorak – 29.08. avgust

„Ja sam dobro“ (Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija)

Sinopsis: Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Ukršta se sa Leom, mladim italijanskim umetnikom koji pokušava da uspe u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene odražavaju jedna drugu. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude mirniju budućnost obojici.

Žanr: Fikcija

Teme: prijateljstvo, migracije, starije osobe

 

Sreda – 30. avgust

„Ramona“ (Španija)

Sinopsis: Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da bi ga sledećeg dana mogla ponovo da sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za besmrtnu svađu između smisla i senzibiliteta.

Žanr: Komedija

Teme: bioskop, ljubav

 

Četvrtak – 31.avgust

„Trkačica“ (Litvanija, Češka Republika)

Sinopsis: Marija (27) je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom, koji se oslobodio tokom njegove najnovije psihotične epizode. Naoružana strpljenjem i ljubavlju, ona juri nasumične tragove kroz grad. Priča o žrtvovanju i postizanju potpune slobode.

 

Žanr: Drama, Romansa, Triler

Teme: mentalno zdravlje

 

 

Ovogodišnji Evropski filmski festival u Vojvodini organizuje EU info point iz Novog Sada u saradnji sa partnerima iz Gradskog pozorišta u Bečeju.