Evropski savet odobrio odlaganje Bregzita do kraja oktobra

0

Evropski savet odlučio je sinoć da odobri zahtev Velike Britanije da se izlazak te zemlje iz Evropske unije odloži do 31. oktobra. Odluka dolazi nakon nemogućnosti britanske premijerke Tereze Mej da dobije odobrenje parlamenta za sporazum sa Briselom, koji je usaglašen krajem prošle godine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk naglasio je da odluka doneta kako bi britanski politički vrh dobio više vremena da odluči kakve ekonomske odnosi želi u budućnosti da ima sa Unijom.

„Ovakva odluka znači dodatnih šest meseci za Ujedinjeno Kraljevstvo. Tokom tog perioda, razvoj događaja će biti potpuno u njihovim rukama. Mogu da odobre Sporazum o izlasku, i u tom slučaju, produženje će se prekinuti. Mogu i da potpuno promene svoju strategiju u procesu Bregzita. To bi moglo da dovede do promena u političkoj izjavi o izlasku, ali ne i u Sporazumu. Do kraja navedenog perioda, Britanija će imati mogućnost da potpuno povuče odluku po članu 50 i prekine kompletan izlazak“, naglasio je Tusk.

Obraćanje je zaključio apelom Velikoj Britaniji: Ovo produženje je flesksibilno, nemojte da uzalud potrošite dobijeno vreme.

U saopštenju nakon sastanka, Evropski savet je posebno istakao da produžetak roka ne sme ugroziti redovno funkcionisanje Unije i njenih institucija, pa će Velika Britanija biti obavezna da održi izbore za Evropski parlament ako do 23. maja ne usvoji dogovor o izlasku. Ako se to ne dogodi, Evropski savet najavljuje da će izlazak VB postati zvaničan 1. juna.

Podeli

Comments are closed.