Mistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija zadovoljna Izveštajem Evropske komisije jer daje osnovu za otvaranje novih poglavlja. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je izveštaj ohrabrenje Vladi da zemlju vodi odlučnije na evropskom putu.

Ambasador Fabrici je novinarima u Vladi Srbije, uoči sastanka sa mbasadorima i predstavnicima država članica EU i predstavljanja izveštaja, rekao da se u izveštaju konstatuje da nije bilo napretka u slobodi izražavanja, ali da ceni izjavu ministarke Joksimović da će se Vlada Srbije pozabaviti tim pitanjem jer je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti EU.

Fabrici je kazao da Izveštaj pokazuje da je Vlada Srbije posvećena evropskom putu Srbije i dodao da podržava Vladu u daljem nastavku ka evropskom putu Srbije.

Fonet

„U oblasti slobode izražavanja ocenjeno je da Srbija nije ostvarila nikakav napredak, ali cenim što je ministrka (Joksimović) rekla da će se Vlada pozabaviti tim pitanjem, jer je to veoma važno za EU „, kazao je Fabrici.

Prema njegovim rečima Srbija je ostvarila napredak u oblasti vladavine prava, borbi protv korupcije, organizovanog kriminala i pravosuđa, ali da se konstatuje da je neophodan dalji napredak u tim oblastima.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Fabrici je kazao da Izveštaj pokazuje da Srbija mora da uradi više u primeni onoga što je dogovoreno da bi se postigao pravno-obavezujući, sveobuhvatni sporazum.

On je dodao da je EU u februaru objavila Strategiju za Zapadni Balkan kojem je Srbija prikazana kao lider i u njoj se spominje vremenski okvir, 2025. godina.

„To nije obećanje, već ohrabrenje, zato je važno da se radi naporno, vredno i posvećeno ka ispunjenju tog cilja“, rekao je on i dodao da su 2018. i naredne godine krucijalne za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Joksimović. Izveštaj je izbalansiran i dobar za Srbiju

Fonet

Ministraka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da je izveštaj Evropske komisije izbalansiran, odmeren i dobar za Srbiju jer nijedna oblast nije ocenjena kao da je bilo nazadovanja.

Ona je ocenila da je Izveštaj važan jer daje dobre argumente za države članice da pruže podršku Srbiji u otvaranju još pregovaračkih poglavlja.

Ministarka Joksimović je istakla da očekuje da će Srbija nakon Izveštaja otvoriti još dva poglavlja u prosecu pregovaranja sa EU.

Joksimović je navela da se u Izveštaju Evropske komisije ocenjuje da Srbija nije napredovala u oblasti slobodne medija i slobode izražavanja i dodala da će Vlada Srbije raditi na tome.

„Ima aktivnosti, ali nema napretka. Uzimamo za ozbiljno sve što je napisano u izveštaju“, rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Joksimović je kazala da Izveštaj konstatuje da ima kašnjenja u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije i dodala da je Vlada toga svesna i da će na tome raditi.

Ministarka je istakla da Izveštaj ocenjuje da ima napretka u formiranju Zajednice srpskih opština, što je, kako je kazala, iznenadilo predstavnike srpske strane jer napretka, kako je rekla, nema.