Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je tokom dvodnevne posete jugu Srbije boravio u Bosilegradu, Preševu, Vranju i Bujanovcu gde se informisao o projektima koje finansira EU.

U Bosilegradu je zajedno sa komesarom za izbeglice imigracije Vladimirom Cućićem otvorio rekonstruisane prostorije Prihvatnog centra za migrante. Rekonstrukcija je koštala 465.000 evra, a završena je u okviru podrške EU upravljanju migracijama u Republici Srbije.

Fabrici: za rešavanje migrantske krize EU donirala Srbiji oko 100 miliona evra

Kako je istaknuto na otvaranju, zahvaljujući obnovi, kapacitet Prihvatnog centra u Bosilegradu povećan je sa 67 na 110 ležajeva, a migrantima koji u njemu borave sada su na raspolaganju savremeno opremljena ambulanta, kuhinja sa trpezarijom i sportski tereni.

U okviru rekonstrukcije u objektu je postavljen video nadzor i uređeno dvorište.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je kazao da je Prihvatni centar u Bosilegadu dobio novi život zahvaljujući saradnji brojnih međunarodnih partnera i lokalne samouprave, a uz donaciju Evropske unije.

„Evropska unija i Srbija godinama unazad zajedno rade na tome da obezbede dostojanstvene uslove za život migranata. Ovo je jedan od brojnih centara koji su otvoreni u Srbiji“, rekao je Fabrici.

On je istakao da je za rešavanje migrantske krize Evropska unija od 2015. godine donirala Srbiji oko 100 miliona evra.

„Evropska unija veoma ceni sve ono što je Srbija uradila kako bi pomogla migrantima, i oni sada žive zajedno sa lokalnim stanovništvom. Mi smo ovde u Prihvatnom centru naišli na nasmejane ljude, što je veoma važno“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, migracije su izazov sa kojim ćemo se i ubuduće susretati, a politika Evropske unije je takva da pomaže onima koji zaslužuju dobrodošlicu.

Fabrici je pozvao investitore iz Evropske unije da razmotre mogućnost ulaganja na području opštine Bosilegrad i dodao da Evropska unije nije donirala samo sredstva za rekonstrukciju Prihvatnog centra u tom mestu već i Doma zdravlja i prostorija opštine.

Cucić: EU praktično jedini donator za migrante u Srbiji

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cućić istakao je da je rekonstruisani objekat nekada bio bolnica, ali da je poslednjih 30 godina bio napušten, ruiniran, čak i bez krova.

„Kada migranti odu iz Bosilegrada, objekat će ostati bosilegradskoj opštini i biće joj od koristi za namenu koju sama odredi. To isto biće i sa dečijom bolnicom na Principovcu, sa školama u Tutinu, Somboru i Pirotu. Prihvatni centri, njih 19 u Srbiji biće od najveće koristi lokalnoj zajednici“, rekao je Cućić.

On je kazao da nema potrebe da bude proširena mreža prihvatnih centara u Srbiji zato što je njihov kapacitet 6.000 ljudi, a sada imaju od 4.100 do 4.200 ljudi.

Prema njegovim rečima, u prihvatu migranata ogromnu podršku Srbiji pruža Evropska unija, koja je sada praktično i jedini donator.

Šefica Kancelarije Medjunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković je izjavila da je renoviranje Prihvatnog centra u Bosilegradu rezultat zajedničkog planiranja i koordinacije Evrospke unije, Komesaraijata za izbeglice i migracije i Međunarodne organizacije za migracije.

„Evropska unija je nastavila da kroz projekte i različite partnere podržava ne samo smeštaj migranata, već sve usluge koje su neophodne za njihov boravak, poput pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovnom sistemu. Deca idu u školu, organizuju se razni socijalni dogadjaji i aktivnosti, a sve to finansira Evropska unija“, naglasila je Marković.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev istakao je da su migranti dobrodošli u Bosilegrad i da to mesto spremno, ukoliko je potrebno, da prihvati još veći broj migranata.

U Prihvatnom centru u Bujanovcu trenutno boravi 70 migranata, uglavnom porodica sa decom iz Irana i Avganistana.

Podrška EU za razvoj mikro i malih preduzeća ključnih za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti

„Evropska unija pruža podršku mikro i malim preduzećima koja čine 90 posto svih preduzeća i stub su privrede kako u Srbiji tako i u zemljama EU“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prilikom uručivanja ugovora o donaciji prvoj grupi od 38 od ukupno 106 preduzeća sa juga Srbije čiji su projekti odobreni preko programa EU PRO. Preduzeća kojima su uručeni ugovori su iz Zaječarskog, Jablaničkog, Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog i Topličkog okruga

„Podrškom vašim preduzećima pokazujemo da će dobre ideje uvek imati podršku, a da vi sami morate da stvarate budućnost, vodite svoja preduzeća i zapošljavate ljude. Evropska unija je tu da vam preko programa EU PRO pomogne da realizujete svoje ideje i pretvorite ih u poslovne prilike“, poručio je šef Delegacije EU preduzetnicima i preduzetnicama i dodao da će Evropska unija nastaviti da pomaže ovaj deo zemlje kroz svoje političke, finansijske i socijalne instrumente.

Evropska unija je sa više od dva miliona evra podržala mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije imajući u vidu da su ona ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta. Preduzeća, koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, dobiće novu opremu i tako povećati svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda a već u prvoj  godini zaposliti 255 ljudi, što čini povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, koja sprovodi EU PRO program, Mikela Telatin poručila je nagrađenim preduzećima da je važno da daju dobre primere u svojim zajednicama i promovišu pozitivne promene koje doprinose boljem životu građana.

„UNOPS će kroz implementaciju EU PRO programa stvarati sinergiju tako što će promovisati preduzetništvo, razvoj lokalne i ekonomske infrastrukture i socijalnu koheziju i unapređivati kvalitet života stanovništva. To je ujedno i mandat UNOPSa – podrška ljudima da stvaraju bolji život a zemljama  da ostvare održivi razvoj“, rekla je Mikela Telatin.

Poziv je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije, regionalnim razvojnim agencijama i privrednim komorama, a značajnu podršku su pružile i lokalne samouprave uključene u sprovođenje programa EU PRO.

„Ovakvi podsticaji koje pruža Evropska unija doprinose naporima lokalne samouprave da se unapredi razvoj opštine, a drago mi je da je čak pet preduzeća iz Bujanovca i jedno iz Preševa dobilo podršku“, rekao je Šaip Kamberi predsednik opštine Bujanovac.

Uz pomoć sredstava EU zdravstveni centar u Vranju dobio moderan hirurški blok

Šef Delegacije EU, ambsador Sem Fabrici je ranije tokom dana u Vranju zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem obišao novu zgradu hirurškog bloka čiju izgradnju je podržala EU.

„Ovaj projekat je bio zaista važan imajući u vidu činjenicu da Vranje predstavlja regionalni zdravstveni centar koji pruža zdravstene usluge za više od 250.000 stanovnika“, rekao je ambasador Fabrici dodajući da je Hirurški blok uveo zdravstveni sistem Vranja u 21. vek.

„Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, Vlade Srbije i lokalne samouprave sada Grad Vranje i Pčinjski okrug, kao osiguranici iz Kosovsko-pomoravskog okruga imaju dobar, savremeni hiruruški blok, a zaposleni imaju izuzetno dobre uslove za rad”, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će se u narednom periodu uz podršku Vlade Srbije a na osnovu projektno- tehničke dokumentacije čiju izradu je finansirala EU, rekonstruisati i stari deo bolnice i tako dobiti funkcionalan kompleks između stacionarnog dela bolnice I hirurškog bloka koji se prostire na oko 6.000 kvadrata, ima osam operacionih sala, intenzivnu negu i urgentnu medicinu.

„U svim delovima zemlje neophodna je dobra koordinacija između centralnih i lokalnih nivoa vlasti, privatnog sektora i civilnog društva, koji svi zajedno moraju da rade na društvenom i ekonomskom razvoju zemlje. I ja se nadam da će taj zajednički uložen trud uskoro dovesti Srbiju do članstva u EU“, zaključio je ambasador Fabrici.

Ambasador EU, Sem Fabrici se tokom posete jugu Srbije u Bujanovcu takođe sastao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem, kao i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmijem Mustafom, a imao je sastanak sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, prof Zoranom Stankovićem.