Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, da očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom u decembru, dok je šef delegacije EU Sem Fabrici rekao da na sastanku nije bilo reči o otvaranju poglavlja i da će to biti tema međuvladine sednice u decembru.

Brnabić je novinarima u Palati Srbija rekla da je na sastanku bilo reči o vladavini prava i o napretku koji je Srbija postigla u Poglavljima 23 i 24, kao i u čemu Srbija kasni, ali i o Poglavlju 35.

Ona je navela da je Srbija uradila pregovaračke pozicije za sedam pregovaračkih poglavlja.

“Apsolutno očekujemo da se nova poglavlja otvore, na Međuvladinoj konferenciji u decembru, broj poglavlja očekujemo da vidimo, ali očekujemo da će se nova otvoriti”, izjavila je Brnabić, odgovarajući na pitanje novinara o primedbama EU u Nacrtu izveštaja o napretku Srbije.

Napomenula je da je ambasadorima EU izrazila zabrinutost ne samo za dalji dijalog sa Prištinom, već i zbog toga što Priština kontinuirano krši sve sporazume i apelovala je na ambasadore EU da tu situaciju shvate ozbiljno.

“Šta je sledeće moguće da se desi, ako imamo kontinuirano kršenje svih mogućih dogovora, sporazuma, ugovora od prištinske strane”, upitala je Brnabić i zamolila ambasadore da shvate ovo ozbiljno, podsećajući da je takvo pismo poslala premijerima širom sveta.

Govoreći o Poglavljima 23 i 24, rekla je da važno da je mnogo urađeno ove godine, ali važan zakon s kojim se kasni je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, i navela da je njegov nacrt urađen pod radnim nazivom Zakon o sprečavanju korupcije. Kasni se jer smo tražili dodatno mišljenje od GRECO, koje smo dobili i korigovaćemo zakon u skladu sa tim, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, priprema se i Nacrt Zakona o Zaštitiniku građana.

“Kasni i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a posle javne rasprave uputili smo Evropskoj komisiji njegov nacrt na mišljenje i nadam se da ćemo i to uskoro završiti”, poručila je Brnabić.

Povodom izmena Ustava u delu pravosuđa, Brnabić je rekla da je Ministarstvo pravde uradilo dobar posao i da očekuje da do kraja godine ustavni amandmani budu upućeni u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Na sastanku sa ambasadorima bilo je reči i o medijima, a Brnabić je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti završen prvi nacrt Medijske strategije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Fabrici je izjavio da na današnjem sastanku nije bio reči o otvaranju poglavlja sa Srbijom, već će to biti tema u decembru.

Prema njegovim rečima, sastanak članica EU u Briselu u utorak, bio je iza zatvorenih vrata uz određeni nivo poverljivosti, te nije iznosio detalje non pejpr dokumenta.

“Bitno je da se Poglavlja 23 i 24 prate, taj dokument se smatra objektivnim i uskoro će biti dostavljen vlastima Srbije da bi im se skrenula pažnja i Vlada Srbije će imati mogućnost da da svoje komentare”, poručio je Fabrici.

Kako je rekao, poruka današnjeg sastanka je da EU i dalje pruža snažnu podršku Vladi Srbije da istraje u daljem napretku.

On je napomenuo da EU prati napredak i u oblasti borbe protiv korupcije i da će u odnosu na to dalje postupati, očekujući više napora za napredovanje u Poglavljima 23 I 24.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je non pejpr nezvanični dokument koji EK priprema članicama EU o postignuću u Poglavljima 23 i 24 koji su osnova za to koliko će poglavlja podržati da se otvore sa Srbijom do kraja austrijskog predsedavanja.

Joksimović je rekla da nisu zvanično dobili taj dokument I da očekuje da će koraci koje je Srbija preduzela biti dovoljni za otvaranje novih poglavlja do kraja godine.