Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici boraviće u četvrtak i petak, 21. i 22. februara 2019. godine na jugu Srbije u poseti Bosilegradu, Preševu, Vranju i Bujanovcu.

Ambasador Fabrici će u četvrtak, 21. februara 2019. u 10 časova prisustvovati otvaranju novog prihvatnog centra u Bosilegradu zajedno sa gradonačelnikom Bosilegrada Vladimirom Zaharijevim, komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem i šeficom kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidijom Marković. Centar je obnovljen u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, koja je od 2015. godine do danas dostigla vrednost od skoro 100 miliona evra. U Centru trenutno u dostojanstvenim uslovima i u skladu sa standardima Evropske kancelarije za podršku azilu  boravi 70 migranata, od čega 17 porodica.

Drugog dana posete, u petak 22. februara, ambasador Fabrici će u Bujanovcu u 12 časova u amfiteatru Ekonomskog fakulteta iz Subotice (Karađorđa Petrovića bb) uručiti sertifikate o odobrenim projektima preduzetnicima i preduzetnicama, kao i predstavnicima mikro i malih preduzeća koji će uz podršku Evropske unije dobiti novu opremu vrednu više od dva miliona evra

Evropska unija će tako doprineti da 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i doprinese povećanju zaposlenosti kroz otvaranje novih radnih mesta. U Bujanovcu će sertifikati biti uručeni grupi od 38 preduzeća koja posluju u Zaječarskom, Jablaničkom, Nišavskom, Pirotskom i Pčinjskom i Topličkom okrugu, dok će ostala preduzeća sertifikate dobiti u narednom periodu.

Istog dana u 9 časova ambasador Fabrici će u Vranju zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem obići hirurški blok pri vranjskoj bolnici u čiju je izgradnju EU uložila 2,8 miliona evra kako bi se unapredio kvalitet zdravstvenih usluga koje ova ustanova pruža za preko 250.000 stanovnika i stanovnica Pčinjskog okruga. 

Tokom posete Bosilegradu, Preševu, Vranju i Bujanovcu, ambasador Fabrici će se sastati sa predstavnicima lokalnih vlasti, kao i sa predsednikom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefanom Stojkovim, predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmijem Mustafom i sa Koordinacionim telom Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.