Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s Ustavom Kosova, ali da to ne znači da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu protivno Ustavu.

„Naš stav je jasan. EU deli mišljenje NATO da transformacija mora da bude inkluzivna, dugoročna i u skladu s ustavom Kosova“, rekao je Fabrici i dodao da Brisel poziva Prištinu da poštuje sporazume koje je postigla s EU 2013. godine.

Na pitanje da li to znači da današnje glasanje u skupštini Kosova protivno ustavu, Fabrici je odgovorio odrečno.

„Ne kažem da je protivno, kažem da će biti glasanja i sačekaćemo ishod. Naš stav je jasan, proces mora da bude inkluzivan, dugoročan i u skladu s ustavom Kosova“, rekao je on.

Fabrici je odgovarajući na pitanja novinara naveo da su takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH protivne CEFTA i duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njegovim rečima, evropski komesar za proširenje Johanes Han je tokom prošlonedeljne posete Beogradu i Prištini pozvao na ukidanje taksi i predložio pregovore o trgovinskim pitanjima.

Fabrici je naveo i da je EU spremna da i dalje posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova